"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
RAHVAASEMIK LÕI KOKKU: Prantsuse presidentidele kulub aastas miljoneid maksumaksja raha (0)
29. jaanuar 2015
Scanpix

Prantsuse parlamendi vasakpoolne rahvasaadik lõi kokku kui palju maksumaksjatel kulub enam ametis mitteolevate presidentide ülalpidamisele. Sest presidendi tiitel ning sellega kaasnev väärikus ning esinduskulud on ju teatavasti eluaegsed ja mingeid "ekspresidente" ei eksisteeri.

Hetkeseisuga on elus kolm Prantsuse Vabariigi presidenti.
 
Kronoloogiliselt esimene ja vanim neist on Valéry Giscard d’Estaing, rahvasuus tuntud ka kui VGE, kes oli võimul aastatel 1974 kuni 1981. Jacques Chirac (fotol vasemal) – valitses 1995–07 ja praeguse sotsialistist presidendi François Hollande’i eelkäija ning poliitiline oponent Nicolas Sarkozy (fotol paremal) 2007–12.
 
Riigi vanima päevalehe Le Figaro uurimisest selgus, et enim läheb Prantsuse maksumaksjatele maksma 88-aastane VGE 2,5 miljonit eurot aastas. Tema eakaaslase, 82-aastase Chiraci ülalpidamisele kulub 1,5 miljonit eurot. 
 
Huvitaval kombel on aga noorema põlvkonna mehe Nicolas Sarkozy kulud poole võrra suuremad kui tema eelkäijal Chiracil – 2,2 miljonit eurot aastas. 
 
Elu nagu kuninga kassil
 
Ametist lahkunud Prantsuse presidentidel on õigus ametikorterile ja ametiautole kahe sohvriga ning seitsmele abile. Lisaks on ka kaks politseinikku, kes tagavad ekspoliitiku turvalisust.
 
Väljaande teatel hakkas endistele riigipeade poolt maksumaksja raha kulutamise vastu huvi tundma Prantsuse parlamendi alamkoja – Rahvusassamblee sotsialistist saadik René Dosière, kes lõi need kulud kokku. Ta tegi ettepaneku kärpida presidentide kulutusi ja jättes need vaid viieks aastaks peale ametist lahkumist.  
 
Vasakpoolne Dosière on Prantsusmaal tuntud oma riigikulusid ja maksuraha kasutamist puudutavate järelpärimistega valitsusele. 
 
Loe lisaks:
 
Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.