"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Eesti on ainuke, kel on võlakirjade ostust pigem muret kui kasu (0)
03. veebruar 2015

Euroopa Keskpank otsustas jaanuaris, et ostab pooleteise aasta jooksul igas kuus 60-ne miljardi euro eest eurotsooni riikide võlakirju. "Kuid Eesti on sellises omapärases olukorras, oleme ainukesed Euroopa Liidus, kellel on sellest ettevõtmisest pigem muret kui kasu," sõnas majandusekspert Heido Vitsur.

Euroopa Keskpank otsustas jaanuaris, et ostab pooleteise aasta jooksul igas kuus 60-ne miljardi euro eest eurotsooni riikide võlakirju. Eestis riiklike võlakirju ei ole, mistõttu tuleb otsida teisi lahendusi. 

Euroopa Keskpank kuulutas üle-eelmisel nädalal välja võlakirjade ostmise programmi, mille raames peaksid riikide keskpangad hakkama oma riigi võlakirju ostma. 

“Eestil tuleb kaasa minna nii nagu ettenähtud – osta võlakirju, sest see on üldine ettevõtmine, mis on mõeldud Euroopa majanduse kiirendamiseks. Selleks et aidata riigil investeerida ja selle läbi majandust elavdada,” ütles LHV majandusekspert Heido Vitsur.

“Kuid Eesti on sellises omapärases olukorras, oleme ainukesed Euroopa Liidus, kellel on sellest ettevõtmisest pigem muret kui kasu,” lisas ta. Eesti on erilises olukorras, sest meil pole riiklikke võlakirju. Seega tuleb leida mingi muu lahendus. 

“On kaks võimalust: ilmselt saab osta mingi ulatuses Eesti riigiettevõtete võlakirju ja osta teiste omi. Ega see päris mahavisatud raha pole, mingi intress sealt ikka tuleb,” selgitas Vitsur.

Eesti Pank saab aga osta Euroopa supernatsionaalseid võlakirju nagu näiteks Euroopa Investeerimispanga võlakirju. Lisaks tulevad kõne alla teiste riikide ning ka selliste riigietevõtete nagu Eleringi ja Eesti Energia võlakirjad. 

Rääkides investeeringutest laiemalt, juhib Vitsur tähelepanu sellele, et Eestis on kohti, kuhu saaks investeerida, kuid küsimus on, kuidas seda teha. 

“Meie probleem on rohkem selles, et need avalikud investeeringud, mida me oleme teinud, ei tasu ennast ära. Ja sellises stiilis investeerida ei ole tõesti mõtet. Parem siis juba osta naabrite – Soome või Läti võlakirju,” sõnas Vitsur.

“Aga tegelikult oleks Eestis kohti, kuhu oleks investeerida ja ammu vaja investeerida, küll. Me peame õppima investeerima infrastruktuuri niimoodi, et see meie majandust mitte ainult ehitusfirmade läbi, vaid et see tegelikult sügavamalt ergutaks,” lisas ekspert.

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.