"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
KULTUURIAASTA PÄRLID: Dirigent Eri Klas hakkab Birgittal näitlejaks (0)
06. veebruar 2015

Linnateatri näitleja Hele Kõrve esitleb tänavu kontsertidega oma plaati, suur muusikapidu tähistab Arvo Pärdi 80. sünnipäeva ning maestro Eri Klas mängib dirigenti Federico Fellini kultusfilmi «Orkestriproov» järgi valminud lavastuses.

Hiina uusaasta tuleb trummietenduse ja lõvitantsuga

Veebruaris on muusika- ja filmisõpradel võimalus saada osa festivali «Täiuslik vaikus» kontsertidest. 19.veebruaril Mustpeade majas toimuval avakontserdil esinevad Tallinna kammerorkester ja Eesti Filharmoonia kammerkoor dirigent Tõnu Kaljuste juhatusel. Festivali lõpetab kava «Tarkovski ja Tarkovski», kus musitseerib Tarkovski kvartett ning legendaarset filmirežissööri Andrei Tarkovskit meenutab tema poeg.

20. veebruaril tähistab Tallinn lauluväljakul Hiina uusaasta saabumist. Esinevad muusikud, tantsijad ja akrobaadid Hiinast. Näha saab võitluskunstide etendust, draakoni- ja lõvitantsu ning trummišõud. Hiina käsitöölised esitlevad paberilõikamise, tuulelohe ja diabolo valmistamise saladusi. Pakutakse hiina toite. Õhtu lõppeb muusikasse lavastatud ilutulestikuga. Lisaks sellele avatakse 20. veebruaril kaks Hiina-teemalist fotonäitust. Linnavalitsuse infosaal tutvustab 2022. aasta taliolümpiamängude korraldajaks kandideeriva Pekingi talispordiharrastusi ja traditsioone ning Kiek in de Kökis avatakse Pekingi linna, elu ja inimesi tutvustav näitus Charming Beijing. Mõlemad näitused jäävad lahti kuuks ajaks.

22. veebruaril toob Sankt Peterburgi L. Jakobsoni nim akadeemiline balletiteater Nordea kontserdimajas lavale balletietenduse «Giselle».

——————————

Imetle Rubensi ja Düreri maale raekojas

5. juunist 5. oktoobrini saab raekojas vaadata XV-XVII sajandi meistrite loomingu näitust «Kunst valitseb». Näha saab Pieter Bruegheli, Peter Paul Rubensi, Albrecht Düreri, Frans Snydersi, Lucas Cranachi, David Deniersi jt töid, mis on näitusele toodud erakogudest üle maailma. Väljas on maailmakuulsad portreed, olustikumaalid, natüürmordid. Näitus saab teoks Art-Life Projekt OÜ ja linna koostöös ning ületab oma tähenduselt Tallinna ja Eesti piirid, olles üks aasta kirkamaid kultuurisündmusi Baltikumis ja Põhjamaades.

David Vseviov pajatab kuningas Louis’ õukonna lugusid

Ajaloohuvilistele pakub kordumatuid elamusi Mustpeade majas toimuv kontserdisari «Püha Mauritiuse barokiõhtud», kus teeb kaasa ajaloolane David Vseviov. Õukonnaelu varjatud saladustest kõneleva sarja taustaks kõlab ajastule omane muusika. Märtsis saab kuulata näiteks lugusid Louis XIV õukonnast.

7. märtsil esietendub linnateatris Jon Fosse «Sügise unenägu», mille lavastas Madis Kalmet. Üle pika aja astub seal näitlejana lavale ka linnateatri peanäitejuht Elmo Nüganen. Aprillis esietendub linnateatris tantsulavastus Maiken Schmidtilt ja Paavo Piigilt, mais tuuakse väikeses saalis välja uus lavastus Sander Pukilt. Kevadel on oodata CD-plaati laulvalt näitlejannalt Hele Kõrvelt ning esitluskontserte Tallinnas, Tartus ja Pärnus.

Kogu selle aasta vältel jätkub kord kuus Hobuveskis sari «Kontakt», kus linnarahvas saab kohtuda linnateatri näitlejatega. 10. märtsil algab XXII rahvusvaheline õigeusu vaimuliku muusika festival Credo, mille jätkukontserdid toimuvad ka septembris-oktoobris. Aprill on aga Jazzkaare kuu.

Muinsuskaitsekuul õpi tundma vanalinna ja miljööalasid

Aprill on muinsuskaitsekuu ja siis on linna ürituste põhirõhk vanalinnal ning selle tundmaõppimisel. Linn pöörab huviliste tähelepanu Tallinna eripalgelistele miljööaladele ning sealsele kordumatule elukeskkonnale. Muinsuskaitsekuu kava on veel koostamisel, sinna mahub nii asumi- kui ka ülelinnalisi üritusi.

Keskaegsed meistrid näitavad oskusi vanalinnapäevadel

15. mail tähistatakse traditsioonilist Tallinna päeva. Mai toob festivali «Peterburi päevad Tallinnas» raames meile maailmanimega esinejad. Kuu lõpetab XV rahvusvaheline laulu- ja tantsupidu «Slaavi pärg».

30. mail algavad ka tänavused vanalinnapäevad, mis seekord viiakse läbi deviisi all «Meistrid läbi sajandite». Põhitähelepanu ongi pööratud meistrite auväärt ametile ja käsitööle, ent kindlasti toimub ka hulgaliselt kontserte, etendusi ja avatakse eri töötubasid. Peonädal kestab 6. juunini

Mais etendub Mustpeade majas Arvo Pärdi ja Robert Wilsoni koostöös etendus «Aadama passioon», mille muusika eest kannab hoolt Tallinna kammerorkester. Aasta teisel poolel etendatakse sama teost mitmes paigas väljaspool Eestit.

Roni vanadele laevadele merepäevadel

9. juulil võtavad neljaks päevaks vanalinna oma valdusesse keskaja päevad. 17.-19. juulini kestvatel üritustel saab näha kauneid ajaloolisi laevu, kuulata merelaule ja lustida sadamas.

Birgitta toob lavale Ameerika tuntuimate muusikalide viisid

30. juulist 9. augustini toob Tallinna orelifestival meile tunnustatud organiste kõikjalt maailmast.

7.-15. augustini toimub Pirita kloostri varemetes Birgitta festival, selle avab Haydni oratoorium «Loomine». Iisraellase Ran Arthur Brauni lavastuse muusikaline juht on Risto Joost. Natalia Satsi nimeline muusikateater Moskvast etendab Nikolai Rimski-Korsakovi balletti «Šeherezade» ja Aleksander Borodini «Polovetside tantse». 9. augusti õhtul kehastab maestro Eri Klas dirigenti Federico Fellini filmi «Orkestriproovi» järgi seatud lavastuses. 12. augustil kõlab festivalil Giuseppe Verdi «Aida». Näha saab ka kaht Iisraeli kaasaegse tantsu etendust «Killer Pig» ja «Wonderland». Festivali lõpetab parimate Ameerika muusikalide viisidega galakontsert «Passion of Broadway».

29. augustil on aga kõik oodatud kultuuriööle avastama enda jaoks Tallinna kultuuriasutusi, mis on avatud hiliste tundideni.

Vaata Indrek Hargla menuetendust Mustpeade majas

2.-11. septembrini tähistavad Pärdi päevad Arvo Pärdi 80. sünnipäeva. Sügisel toob Tallinna Filharmoonia Mustpeade majja taas Indrek Hargla menuka etenduse «Viimane mustpea». Novembris kannab filharmoonia esimest korda maailmas ette Tõnu Kõrvitsalt hingedepäevaks tellitud teose.

Linnateatri asutamisest möödub tänavu 50 aastat ning sügisest käivitub teatri juubelihooaeg. Selle avab linnateatri kauaaegne sõber, lavastaja Adolf Šapiro.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.