"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
Uuring: iga kümnes Eesti mees on olnud paarisuhtes vägivaldne (1)
11. veebruar 2015
Scanpix

Eesti meestest iga kümnes on olnud paarisuhtes vägivaldne, kusjuures muu emakeelega mehed rohkem kui eesti emakeelega mehed, selgub uuringust.

Meeste hulgas, kelle leibkonnas on mõni alaealine laps, on veidi rohkem paarisuhtevägivalda toimepannud mehi kui nende hulgas, kes ei ela koos alla 18-aastaste lastega. Üldiselt mehed taunivad naise suhtes vägivalla kasutamist, vahendas BNS.

Hoolimata sellest, et valdav enamik mehi peab naise löömise eest vastutavaks meest ennast, kalduvad paljud süüdistama naist vägivalla esilekutsumises oma vale käitumisega. Eesti emakeelega mehed võrreldes mõnda teist keelt rääkivate meestega süüdistavad vähem naist vägivalla esilekutsumises ning peavad mehi rohkem juhtunus vastutavaks.

Kui füüsilise vägivallaga on kokku puutunud 66 protsenti vastanutest, siis vaimset vägivalda on kogenud 38 protsenti meestest. Vanematesse vanuserühmadesse kuuluvate meeste seas on märgatavalt enam lapsepõlves füüsilist vägivalda kogenuid kui nooremate (alla 25-aastaste) meeste hulgas.

Uuring näitab, et mehed võivad langeda ka seksuaalvägivalla ohvriks, kuigi seda kogenute arv on väga väike. Enamasti kogetakse vägivalda lapsepõlves või noorukieas.

Uuringu tellis Eesti säästva arengu komisjon koostöös riigikantseleiga ja selle eesmärk oli läbi viia laiaulatuslik küsitlus Eesti 16–54-aastaste meeste hulgas, nii et tulemused on üldistatavad kõigile Eesti meestele. Esmakordne Eesti meeste uuringu küsitlus toimus möödunud aasta septembrist detsembrini. Uuringu valimisse kuulus 4800 16–54-aastast Eestis elavat meest, kasutuskõlblikke vastuseid laekus 2056.

Uuring on valminud Euroopa Sotsiaalfondi kaasrahastamisel ja selle viisid läbi  Tartu ülikooli teadlased ning TÜ sotsiaalteaduslike rakendusuuringute keskus RAKE.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Eha
26. märts 2015 10:47
Usun täiesti, sest vägivalda ja laimu kohtab igal pool.