"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Kogukonnad taunivad vähest dialoogi Eesti maavarapoliitikas (0)
15. veebruar 2015
Scanpix

Lääne-Virumaale Miila küla seltsimajja maavarateemalisele rahvakoosolekule kogunenud kohalike kogukondade esindajaid leidsid laupäeval, et maavarade kasutamise praktikas puudub tõhus dialoog kohaliku elanikkonnaga ning Eesti maavarapoliitika lubab kaevanduse igale õuele.

“Tänane üksikjuhtumitel põhinev kaevandamispraktika on koormav nii kohalikele inimestele kui otsustajatele, selline ressursse raiskav tegevus peab lõppema,” ütles Audevälja Arenduskeskuse juhatuse liige Helen Kooviste pressiteate vahendusel. “Minu kodukülas on kolm tegutsevat karjääri ja avamisel veel kaks, kuid me ei näe, et kohaliku elanikkonnaga nende planeerimisel sisuliselt arvestataks.”

“Kogukondade ootus on, et senini ettevõtjate juhitud kaevanduste planeerimise protsess peab asenduma laiapõhjalise alternatiivide kaalumisega, kus juhtivat rolli mängib riik,” märkis Eesti Maavarade Ühingu juhatuse liige Mihkel Pukk ja lisas, et Eesti riik peab edaspidi ettevõtja asemel olema geoloogiliste uuringute tellija, tagamaks andmete ja analüüside sõltumatuse ning usaldusväärsuse.

Ühe võimaliku lahenduse – maavarade ruumilise planeerimise – pakkus välja Keskkonnaõiguse Keskus, mis tutvustas kärajatel kaht maavarade kasutamist käsitlevat juriidilist analüüsi.

“Maavarade ruumiline planeerimine aitaks ennetada huvide konflikte. Selleks tuleks maakonnaplaneeringutes määratleda teadaolevad kohad, kus kaevandamine on võimalik, kus kaevandamine peaks olema välistatud ja kus on keerulisemad olukorrad ehk kaevandamise võimalikkuse üle peaks otsustama juhtumipõhiselt,” rääkis rahvakoosolekul osalejatele esinenud Keskkonnaõiguse Keskuse jurist Siim Vahtrus.

Kärajatel osalejad leidsid, et keskkonda kahjustavatest kaevandustasudest saadav tulu peab senisest suuremas mahus olema otse suunatud kohalike kogukondade edendamisse. Neil teemadel jätkatakse koostööd ja ühist teavitustööd, sealhulgas suheldakse riigiasutuste ja ettevõtjatega, aitamaks jõuda maavarade heaperemeheliku kasutamiseni.

 

 

LOE KA NEID:

KESKKONNAKAITSJAD: Riik laseb ärihuvide nimel reostada maa ja hävitada põhjavee

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.