"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Eesti muusikud osalevad tähtsaimal koorijuhtide konverentsil P-Ameerikas (0)
23. veebruar 2015
Tallinna Filharmoonia

Täna, 23. veebruaril alustasid Eesti muusikud – Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Tallinna Kammerkorkester ja Tõnu Kaljuste – reisi üle Atlandi ookeani, et osaleda Ameerika Ühendriikide koorijuhtide assotsiatsiooni konverentsil (lüh. ACDA) Salt Lake Citys.

26. veebruaril  antakse kaks kontserti, mille kavasse on Tõnu Kaljuste valinud Arvo Pärdi teose “Aadama itk”, Brett Deani “Carlo” ja Lepo Sumera “Concerto per voci e strumenti” (3. osa). Eesti publikule esitati sama kava 19. veebruaril Mustpeade Maja saalis festivali “Täiuslik vaikus” avakontserdil.

ACDA konverentsi võib pidada Ameerika Ühendriikide üheks olulisemaks koorimuusika tähtsündmuseks, kuhu on kutsutud osalema koorid üle maailma. EFK juhatuse liige Esper Linnamägi: “See konverents koondab väga palju koorimuusika valdkonna professionaale ning seetõttu on oluline, et Eesti esinduskollektiivid saavad näidata oma kõrget taset ning tutvustada põnevat kooslust Arvo Pärdi, Brett Deani ja Lepo Sumera loomingust”.

Lisaks esinemistele ACDA konverentsil annab Eesti Filharmoonia Kammerkoor kolm a cappella kontserti, mis toimuvad 27. veebruaril Denveris, 28. veebruaril Beaver Creekis ja 2. märtsil Washingtonis. Kontsertidega tähistatakse Arvo Pärdi 80 ja Veljo Tormise 85. juubelit. Kavasse on lisatud ka Jean Sibeliuse “Rakastava”, et  märkida soome kuulsaima helilooja 150. sünniaastapäeva.

A cappella kontserte korraldab agentuur Opus 3 Artists.

Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Tallinna Kammerkorkester ja Tõnu Kaljuste on maailmas enim Pärdi muusikat mängiv kooslus. Dirigendi, koori ja orkestri koostöö ning helilooja mõtete-tunnete väljendamine nõuab lähedast kontakti. Arvo Pärdi teineteisemõistmine antud kooslusega on juba kullaprooviga, mida tõendavad hinnatud salvestused ja paljuräägitud Grammy auhind.

Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Tallinna Kammerkorkester ja Tõnu Kaljuste  koostöös on aastakümnete jooksul sündinud palju eredaid kontserte erinevate kavadega nii Euroopa kui USA ja Austraalia lavadel, sealhulgas ka Carnegie Hallis, Kennedy Keskuses, Mehhiko Cervantino festivalil jm. Palju kiitvaid hinnanguid on pälvinud see koosseis Arvo Pärdi teoste esituste eest, mida tõendab auhinnatud salvestiste hulgas ka paljuräägitud Grammy.

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.