"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Simson: vaatamata tööle on aina rohkem inimesi vaesed (1)
23. veebruar 2015
Scanpix

Kadri Simsoni sõnul peaks riik tegelema pigem oma inimeste vaesusest välja aitamise, kui rikkamate Euroopa riikide toetamisega.

Keskerakondlane Kadri Simson on korduvalt rõhutanud, et palgavaesuse probleemiga tuleb tõsisemalt tegelda, vastasel korral muutuvad meie palgaäärmused aina suuremaks.

“Suur osa meie palgatöötajatest ei ela Euroopa standardite kohaselt kvaliteetset elu,” nentis Simson möödunud kevadel Õhtulehe arvamusartiklis. Seitse aastat tagasi lubas Reformierakond Eesti viieteistkümne aastaga viie rikkama Euroopa riigi hulka viia, tegelikult oleme saanud hoopis juurde inimesi, kes vajavad Euroopa toiduabi.

Euroopa elukvaliteeti hindavas küsimustikus (EQLS) on välja toodud kuus kindlat asja, mille alusel saab inimeste heaolu võrrelda. Nendeks on soe tuba, nädalane puhkusereis, vana mööbli väljavahetamine, võimalus süüa regulaarselt kala ja liha, osta uusi (mitte taaskasutatud) riideid ja kutsuda ning kostitada külalisi.

Antud küsitluse põhjal selgus, et eestimaalastest tervelt veerand ei saa lubada endale ühtki mainitud asjadest. Nendest iga neljas tunnistas, et peab elama külmas korteris ning kaks inimest kolmest märkis, et ei saa endale lubada puhkusereisi ega mööbli väljavahetamist.

Palgavaesusega hädas olev Eesti osaleb jätkuvalt Euroopa abiprogrammides, et toetada Kreekat, Küprost ja Iirimaad, kelle keskmine palk ja pension on võrreldes Eestiga palju kõrgemad. Tegemist on riikidega, kelle madalapalgaliste töötajate maksukoormus on tunduvalt madalam kui Eestis. Leevendades oma töötajate palgavaesust, pakuks riik töötavat lahendust muuhulgas ka kestvale väljarändele.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Sten
1. märts 2015 19:30
Nii see on, vaesus süveneb pidevalt. Meie valitsust see ei huvita, neil on vaja toppida oma nina võõraste riikide siseasjadesse, kuigi keegi Eestiga ei arvesta. Ilma teevad suured riigid.