"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Heido Vitsur: naiste võrdõiguslikkust takistab arusaam, et see on nõukogude loosung (1)
08. märts 2015
Scanpix

Võrdõiguslikkuse saavutamist takistab muu hulgas majandusanalüütik Heido Vitsuri sõnul senini arvamus, et sugude võrdsus on veneaegne loosung. "Me tahame ju kõike risti vastupidi teha, kui oli nõukogude ajal."

Teise põhjusena nimetab Vitsur ajaloolisi tagamaid, mis ulatub juba sõjaeelsesse aega, mil naiste palgad olid väiksemad.

 “See on olnud siis otsekui ajalooline traditsioon. Ka nõukogude ajal tingis naiste madalamaid palku asjaolu, et põhiliselt töötasid nad kergtööstuses ja toiduainetööstuses, kus riiklikult kehtestatud palgaskeemi järgi olid tariifid veerandi või isegi kolmandiku võrra madalamad kui muudes harudes, kus töötas rohkem mehi, näiteks kaevandustes, masinaehituses ja teistes rasketööstusharudes, mis olid siin Eestis nõukogude ajal olemas.”

Samas Vitsuri sõnul palgalõhet sõna otseses mõttes nõukogude ajal ei olnud, sest siis olid lihtsalt välja kujunenud meeste tööd ja naiste tööd, mida tasustati erinevalt.  “Niinimetatud naiste tööd olid odavamad ka sõjaeelses Eesti Vabariigis. Eks ta ole siis ajalooliselt niimoodi jäänudki.”

Kolmanda põhjusena toob Vitsur välja, et naiste emantsipatsioon pole tänapäeva Eestis kuigi kaugele jõudnud. “Arvatakse, et võrdõiguslikkus ja selle taotlemine oli veneaegne loosung, mida praegu ei kõlba püsti tõsta. Ma pole küll seda avalikult öelduna kuulnud, aga minu sisetunne ütleb, et just see hoiab naisi tagasi. Me tahame ju kõike risti vastupidi teha, kui oli nõukogude ajal.”

“Eks see on natuke samamoodi ka naistepäeva tähistamisega. Nõukogude ajal räägiti, et see on töötavate naiste solidaarsuse päev, mitte niisama mingi naistele pühendatud tähtpäev.” Vitsuri meelest peetakse kõike, mis nõukogude ajal oli, halvaks, ning tänapäeva kapitalistlikus Eestis tuleb vastupidi teha. “See istub kusagil alateadvuses. Ainult punased ju räägivad meeste ja naiste tõelisest võrdõiguslikkusest mitte ainult de jure , vaid ka de facto! De jure on meil ju kõik korras, aga välja tuleb nagu alati!”

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

märts
8. märts 2015 20:32
http://www.spasi.ru/history/mnrm.htm 8. märts kui Purimi püha http://www.perunica.ru/istoria/1546-prazdnik-8-marta-krovavyj-sionistskij-purim.html 8. märtsi tagamaad ulatuvad seega Vana Testamendi aegadesse. Rahvusvahelise naistepäevaga tähistatakse ka esimese naisvabamüülaste looži loomist Prantsusmaal 1775. aastal Grand Orient de France juurde, mis osales Suure Prantsuse revolutsiooni läbiviimises alates aastast 1789. Siit on kasvanud välja ka feministlik liikumine. Profaanide & pööbli ehk laiema üldsuse jaoks jaoks võtsid tähtpäeva kasutusele Clara Zetkin (Eissner) ja Rosa Luxemburg, kui 1910. aasta 28. augustist – 1. septembrini pidas rahvusvaheline vabamüürlus Kopenhaagenis sotsialistide II Internatsionaali kongressi. Peaorganisaator oli B’nai B’rith ja selle liige Walter Rathenau. Tuntumatest osalesid seal veel Liebknecht, Lenin, Trotski, Branting, Clemencau jt. ÜRO poolt tunnustatud pühade nimekirja võeti naistepäev rahvusvahelisel naisteaastal, 1975. aastal, mil täitus 200 aastat esimese naislooži loomisest. Eesti Riigikogu otsustas 2001. aastal naistepäeva riigipühana mitte tunnustada. Tänapäeval soovib Vene õigeusu kirik lõpetada 8. märtsi tähistamise Venemaal. Veebruarirevolutsioon algas Venemaal vana kalenderi järgi 1917.a. 23. veebruaril, uue järgi 8. märtsil. http://ru-an.info/новости/исконный-славянский-женский-праздник/