"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
EPL ja Delfi sulgesid EKRE-ga seotud artiklite kommentaariumi (2)
10. märts 2015
Scanpix

Eesti Päevaleht (EPL) ja Delfi sulgesid natsismi ja fašismi heroiseerimise tõttu Eesti Konservatiivse Rahvaerakonnaga (EKRE) seotud lugude kommentaariumi.

“Vaadates laupäeval mitmendat päeva meie kommentaariumisse vähkkasvajana imbunud natsismi ja fašismi heroiseerimist, tegime kiire otsuse, et sulgeme EKRE-lugude kommentaariumi. Kuigi sellele on tahetud anda pitserit, et Delfi ja Eesti Päevalehe toimetus ei talunud kriitikat enda aadressil, siis see on kõigest soovmõtlemine, kuidas tahetakse meie otsust tõlgendada,” ütles EPL-i ja Delfi juht Urmo Soonvald.

“Olen nõus meie toimetuse kõige pikemaajalise moderaatoriga, kes tunnistas: midagi sellist pole ma veel näinud! Midagi sellist – kurja ja suunatut – ei ole ka mina ammu juba näinud. Isegi Ukraina agressiooni algus ei olnud nii ühemõtteliselt kurb,” tõdes Soonvald BNS-i vahendusel.

Soonvaldi sõnul on EKRE teema tekitanud kommentaariumis olukorra, kus lõviosa autoritest õigustas natsirežiimi ja selle liidreid, mis ei ole praegu enam kuskil maailmas vastuvõetav. “Mina ei tea, kas seda tegid ideelised režiimikummardajad või palgalised provokaatorid. Küllap on mõlemaid, aga täna on veel raske hinnata, kelle panus sõnavabaduse vägistamisse on suurem. Me ei näinud põhjust aidata kaasa kurjuse ja provokatsioonide jätkumisele – see kõik ei olnud enam avatud arutelu ega ajaloolise mälu kasutamine,” ütles Soonvald.

“Oleme kommenteerimisvabadusest rääkides alati rõhutanud, et meie jaoks on sõnavabadus oluline, aga sama oluline on lähtuda mängureeglitest ja elementaarsest viisakusest. Sõnavabadus pole nagu kumm, mida igaüks venitab ja siis ootab, et millega see päädib,” ütles Soonvald. “Meil on õigus otsustada, kuidas kommentaariumis käituda – kas sulgeda kommentaarium, hoida avatuna vaid registreeritud kommentaatoritele või hoida avatud kõikidele. Mulle meeldiks, kui me ei pea piiranguid rakendama, aga mulle ei meeldi, kui sõnavabadus on vihmavari, mille all saab mõtlematult käituda,” tõdes ta.

“Me tahame ajakirjandust tehes inimesi ühendada ja hoida enda juures, et uudiste kõrval on võimalik kollektiivselt arutada. EKRE-teema südamega ja palgatud kommentaatorid tahavad ühiskonda lõhestada,” lisas Soonvald. “Meie oleme valmis nende lugude kommentaariumi piirama niikaua kui vajalik,” kinnitas ta.

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Lea
3. apr. 2015 00:01
Päevalehes on alatud ja valelikud uudised ja artiklid. Päevaleht tuleks anda ausate ajakirjanike kätte või üldse sulgeda. Delfis on ka palju valet ja laimu parimate inimeste suhtes.
Toivo
29. märts 2015 00:37
Selline on nende arusaam sõnavabadusest, aga mis sõnavabadust saabki olla Reformierakonna diktatuuri ajal.