"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Toomas Vitsut: minu järglane võiks olla abilinnapea (2)
10. märts 2015
Scanpix

"Suure tõenäosusega tuleb see väärikas inimene Keskerakonnast, ent kes see konkreetne persoon on, otsustab erakonna juhatus," märkis Vitsut lisades, et teoreetiliselt võib see inimene olla ka tänaste abilinnapeade hulgas.

“On peaaegu 100% kindel, et lähen Riigikogusse,” kinnitas viimased 10 aastat Tallinna linnavolikogu esimehe ametit pidanud Toomas Vitsut uudistesaates “Täna+”.

Küsimusele, mis pani tema ostuse kaalukaussi Riigikogu poole kallutama, vastas Vitsut, et tööd ei tehta ainult palga pärast. “Riigikogu liikme palk on oluliselt väiksem kui linnavolikogu esimehel. Kaotan oma palgast umbes neljandiku, aga need võimalikud väljakutsed, mis mind Riigikogus ees ootavad, pakuvad mulle hetkel suuremat huvi kui palganumber. Tunnen, et aeg on teemaderingi, millega tegeleda, laiendada ning loodan, et Riigikogus on see võimalus,” lausus Vitsut.

Ta lisas, et 10 aastat linnavolikogu esimehena on olnud tema elus huvitav periood ning ta on saanud olla paljude Tallinna linna jaoks oluliste otsuste juures. Kasvõi tasuta ühsitranspordi süsteemi sisseviimisel.

Enda järglasena linnavolikogus näeb Vitsut mõnda volikogu liiget või eelmistel kohalike omavalitsuste valimstel mandaadi saanu. “Suure tõenäosusega tuleb see väärikas inimene Keskerakonnast, ent kes see konkreetne persoon on, otsustab erakonna juhatus,” märkis Vitsut lisades, et teoreetiliselt võib see inimene olla ka tänaste abilinnapeade hulgas.

Riigikogus näeb Vitsut end aruteludes, mis puudutavad haldus- ja riigireformi ning maksud ja majandus.

Kas praegu koalitsiooni läbirääkimistel lauataga istuv nelikpartei ka uue koalistiooni moodustab, näitab Vitsuti sõnul aeg. Pigem kaldub ta arvamusele, et koalitsiooni nelja parteiga ei moodustata. “Mulle tundub, et koalitsiooni pürgivad sotsid ja IRL tegelevad praegu sisemiselt sellega, miks neil valimistel nii kehvasti läks. Põhiliselt räägitakse sellest, mis toimus valimiskampaania ajal, ent minu hinnangul tuleb neil vaadata oluliselt kaugemale – aega, kui nad olid Reformierakonnaga võimul ja Reformierakonna koalitsioonipartnerid.”

Kui nad samamoodi ka uues koalitsioonis jätkavad, leiab Vitsut, et neil pole järgmisteks Riigikogu valimisteks reitingust ja mainest enam suurt midagi alles jäänud. “Nad peavad päris tõsiselt oma sisekaemusega tegelema. Teisalt, kui nad seljad väga sirgeks löövad, kes teab, äkki koputatakse peagi Keskerakonna uksele ja hakatakse Keskerakonnaga koalitsioonist rääkima.”

Et Riigikogus saab olema kuus erinevat erakonda, muudab see Vitsuti hinnangul võimalikud koalitsiooni kombinatsioonid oluliselt mitmekesisemaks. “See on Eesti riigile kasulik. Selline situatsioon, kus sisuliselt üks erakond dikteerib riigis, kellega ta tahab mängida, kellega mitte, peaks olema kadunud,” on Vitsut veendunud.

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Luule
10. märts 2015 23:39
Vitsut on tõeline härrasmees, alati viisakas.
Ave
10. märts 2015 16:36
Toomas Vitsut oli suurepärane linnavolikogu esimees, aus, töökas, tark. Ma soovitaksin tema asemele, juhul kui ta ära läheb, Arvo Sarapuud.