"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Kirurg: Savisaare seisund on tõsine ja prognoosi on raske teha (1)
23. märts 2015
Scanpix

Jala amputeerimise operatsiooni läbi teinud Tallinna linnapea ja Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare seisund on jätkuvalt väga kriitiline ning praegu on peaaegu võimatu haiguse prognoosi anda, ütles Tartu Ülikooli kliinikumi külalisprofessor erakorralises kirurgias Peep Talving.

Ta rääkis ERRi raadiouudistele, et nekrotiseeriva pehmekoe infektsiooni puhul, nagu Savisaarel, opereeritakse patsienti tavaliselt mitu korda, kuni viimane operatsioonimeeskond, kes opereerib, ütleb, et enam ei ole vaja lõikustuppa tagasi minna.

“Me käime iga päev lõikustoas ja eemaldame surnud kudesid, kui neid veel järel on, seni, kuni me oleme sada protsenti kindlad, et seal ei ole enam surnud kudesid, kõik koed on hästi verevarustatud. Ja siis me ütleme, et enam tagasi ei ole vaja minna,” rääkis Talving.

Ta selgitas, et sellisel juhul liigutakse edasi rekonstruktiivsesse faasi, kus arstid hakkavad könti korrastama, tegema nahaplastikaid ja -siirdeid, kui vaja, ja korrastama seda proteetilise jäseme tarvis. Küsimusele, kui pikk töö see võib olla, vastas Talving, et see kestab kindlasti nädalaid.

“Aga me ootame nüüd paremaid füsioloogilisi näitajaid peale infektsiooni- ehk nakkuskolde eemaldamist. Aga nagu ma enne ütlesin, ma ei annaks prognoosi, ma võtaksin 12 tunni kaupa ja vaatame, kus suunas see läheb. Me lähme varem lõikustuppa, kui seda on vaja,” lisas Talving.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Teele
3. apr. 2015 09:32
Õnneks nüüd on seisund parem. Tuleks uurida, kust ta selle streptokoki sai. Arvan, et siin tuleksid appi selgeltnägijad.