"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Naiste kriisikodu: riigi toetus pole piisav (0)
26. märts 2015
Albert Truuväärt

Tallinnas tegutsev naiste kriisikodu väitel ei ole neile antav riiklik toetus piisab ning seetõttu soovib kriisikodu linnalt toetust. "Muidugi ei saa me jätta nii vajalikku teenust osutavat institutsiooni hätta," ütles abilinnapea Merike Martinson.

Tallinna abilinnapea Merike Martinson ja Tallinna Sotsiaal- ja Tervishoiuameti juhid kohtusid Tallinna Naiste Kriisikodu esindajate Inga Mikiveri ja Ülle Kalvikuga, et arutada kriisikodu probleemset olukorda ja linna võimalikku toetust. 

Alates 2014. aastast on riik võtnud vägivalla ohvriks langenud naistele ja nende lastele nõustamise ja turvalise majutuse teenuse korraldamise/rahastamise üle-eestiliselt enda kanda. Tallinna Naiste Kriisikodu on käesoleval aastal rahalistes raskustes, sest Sotsiaalministeerium eraldas neile  40 000 eurot, millest Kriisikodu väiteil ei piisa teenuse osutamiseks.

Teenust osutatakse mitte ainult Tallinna, vaid ka Harjumaa lähisuhte vägivalla all kannatanud isikutele. Tallinna Naiste Kriisikodu soovib saada Tallinna linnalt abi täiendavaks finantseerimiseks. Tallinn on võimaldanud Kriisikodul kasutada soodsatel tingimustel linnale kuuluvaid ruume, mille  üürikulu oli mullu  kokku 1985 eurot, kommunaalkulude eest tasus Kriisikodu 3788 eurot.

Abilinnapea Merike Martinson selgitas, et kuna teenus muutus riiklikult finantseeritavaks, suunas Tallinna linn eelnevalt MTÜ Tallinna Naiste Kriisikodule  planeeritud raha linna poolt korraldatava ema-lapse turvakodu teenuse täiendavaks rahastamiseks. Tallinnas on kaks ema- lapse turvakodu, kus majutatakse ja pakutakse nõustamist raskustesse sattunud emadele. Tallinna Sotsiaal- ja Tervishoiuamet korraldab eelpool nimetatud teenust läbi Tallinna linnale kuuluva Tallinna Lastekodu ema-lapse turvakodu ja riigihanke teel leitud partneri MTÜ Enne ja Pärast sündi kaudu. Tallinna Naiste Kriisikodu  korraldatud hankel  ei  osalenud, mistõttu  ei olnud linnal võimalik ka nende tegevust linnaeelarvest 2015. aastal rahastada.

“Muidugi ei saa me jätta nii vajalikku teenust osutavat institutsiooni hätta,” ütles Merike Martinson.

“Püüame leida võimaluse toetada Tallinna Naiste Kriisikodu mittetulundustegevuse toetuse eraldamise teel, samuti kaalume ruumide tasuta üürile andmist, see on võimalik volikogu vastava otsuse alusel,” ütles Martinson kohtumise lõpul. “Mul on kahju, et meediasse  jõudnud valeandmed on jätnud linna osast ja toetusest moonutatud pildi. Loodan, et kriisikodu saab oma olulist tööd riigi toetusel jätkata, millele linn vajadusel oma panuse lisab.”

Tallinn kavatseb toetada Tallinna Naiste Kriisikodu tegevust mittetulundustegevuse toetuse eraldamisega ning taotleda täiendavat eraldist lisaeelarvest.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.