"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Olerex: valitsus mängib bensiini juures tikkudega (0)
02. aprill 2015
Foto: Scanpix

Olerexi juhatuse liige, kütuste sisseostujuht Alan Vaht ütles, et kui valitsus tõstab kütuseaktsiisi, riigieelarve hoopis väheneks. "Võrreldes EL liikmesriikides kehtivaid kütuste aktsiisimäärasid, on näha hulga riike, kus aktsiisimäärad on madalamad ning seda eriti diislikütuse osas," märkis ta. 

Vaht ütles Õhtulehele, et rahvusvahelise transporditeenuse seisukohalt on Eesti jaoks kõige olulisem jälgida, millised on aktsiisimäärad Baltikumis. Kui mootoribensiinide aktsiis on Eestis Baltimaade keskmine, siis diislikütuse aktsiis on juba praegu Baltikumi kõrgeim. Soomega võrreldes on Eesti aktsiisimäärad madalamad, seda eriti mootoribensiinide puhul

Selletõttu on ka mootorikütuste hind Eestis odavam ja sadamatele lähedal asuvad teenindusjaamad saavad laevale sõitjate arvel teatud määral lisakäivet.

Valitsuskoalitsiooni läbirääkijatel on plaan tõsta tulevast aastast kütusteaktsiisi 10% ja järgnevatel aastatel 5% aastas kuni 2019. aastani. Valituse plaani järgi tõuseb bensiini aktsiisimäär 2019. aastaks 0,423 eurolt 0,538 euroni liitrilt. Diislikütuse aktsiisimääraks saaks 0,393 euro asemel 0,500 eurot liitrilt.

Kuna kütusehinnale lisandub ka käibemaks, siis tuleb aktsiisimäärade tõstmisel arvestada ka käibemaksu osa suurenemisega. See on selgelt läbimõtlematu ning äärmiselt ohtlik, mis muudab mootorikütused Baltikumi kallimateks, mille tulemusel väheneb vedelkütuste tarbimine Eestis.

Äärmusliku näitena tuletagem meelde Leedu kogemust 2009 aastast, kui naaberriikidega võrreldes ebaproportsionaalselt kõrgele tõstetud diislikütuse aktsiisi tuli uuesti langetada, kuna märkimisväärne osa diislikütuse ostumahtudest kolis üle Poola.

Loe Olerexi juhatuse liikme arvamust täismahus Õhtulehest

Majandusdoktor Ivar Soone: kütsuseaktsiisi tõus on inflatsioonimootor

Eesti Õliühing ei toeta vedelkütuste aktsiisimaksude tõstmist

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.