"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Spetsialistid: maavarade riikliku kasutamisega seotud küsimused tuleks viia majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi haldusalasse (0)
03. aprill 2015
Scanpix

Akadeemik Anto Raukase hinnangul pole normaalne, et keskkonnaministeerium kureerib üheaegselt maavarade kaevandamist ja keskkonnakaitset. "Need olid omal ajal küllaltki vastuolulised asjad ja suur osa sellest valdkonnast peaks olema majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi haldusalas. See, mis seotud keskkonnakaitsega, keskkonnaministeeriumi haldusalas."

Eestis tuleks maavarade riikliku kasutamise ja arenguga seotud küsimused viia keskkonnaministeeriumist majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi haldusalasse.

Asjaosaliste hinnangul tuleks Eestis maavarade kasutamise ja järelvalve osas läbi viia mitmed muudatused. Nendest üks olulisemaid on maavarade valitsemisega seotud küsimuste jagamine. Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi majandusarengu osakonna juhataja Kaupo Reede ütles, et kui on loodud üks organisatsioon, on selle ülesanne täita oma põhikirjalist eesmärki.

“Meil on praegu maavarade kasutamine antud keskkonnaministeeriumi valdkonda, aga keskkonnaministeeriumi põhiülesanne on loodushoid. Kui eesmärgiks on loodushoid, on selge see, et see on ka prioriteet number üks. Järelikult kõikides juhtimisotsustes lähtutakse eeskätt põhieesmärgist – loodushoiust. Majandusministeeriumi ülesanne on riikliku rikkuse tekitamine ja majanduse arendamine,” selgitas Reede.

Ta lisas, et kui tahame oma vara heaperemehelikult kasutada, peaksime selle andma organisatsiooni, mille põhieesmärk on majanduse arendamine.

Akadeemik Anto Raukase hinnangul pole normaalne, et keskkonnaministeerium kureerib üheaegselt maavarade kaevandamist ja keskkonnakaitset. “Need olid omal ajal küllaltki vastuolulised asjad ja suur osa sellest valdkonnast peaks olema majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi haldusalas. See, mis seotud keskkonnakaitsega, keskkonnaministeeriumi haldusalas. See oleks kindlasti oluliselt parem ja loodan, et uus valitsus selle ka lahendab,” rääkis Raukas.

Kaupo Reede väitel on eelpool mainitud vastutuse jagamine kahe ministeeriumi vahel praegu veel ideetasandil. “Oleme omalt poolt andmas nägemust, miks need asjad on nii, nagu need on, ja kuidas neid meie arvates võiksid lahendada. Mul ei ole praegu andmeid, kas koalitsioonikõnelustel sellest teemast räägiti. Ma väga tahaks, et sellest räägitaks. Kui aga veel ei räägita, siis valitsuse tööleasumisel võiks maavarade valitsemise küsimus olla üks valitususe kabinetiteema,” arutles Reede.

Lisaks eelnevale vajaks spetsialistide hinnangul Eestis korrastamist ka maavarade kasutamist reguleeriv seaduasandlus. Kaupo Reede sõnul peaks esmalt korrastama raamseadusena maapõueseaduse, millele järgneks maavarade kasutamise arengukava koostamine. “Arengukavas saaks juba minna alamvaldkondadesse nagu põlevkivi, fosforiit, liiv kruus ja paekivi,” märkis Reede.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.