"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Keskmine Soome pension on neli korda Eesti omast kõrgem (6)
04. aprill 2015
Scanpix

Hinnatase Soomes ja Eestis on ühtlustumas, kuid keskmine pension on Soomes endiselt neli korda kõrgem kui Eestis.

Keskmine pension tõusis Eestis 1. aprillist kuus protsenti ja on nüüd 375 eurot kuus. Soomes oli keskmine pension eelmisel aastal aga 1589 eurot kuus, vahendas Ärileht kirjutab Helsingin Sanomat.

Eestis on küll pisut madalam hinnatase, kuid see vähendab vahet Soome ja Eesti pensionide vahel vaid veidi. Keskmisel Soome pensionäril on käes 1214 eurot rohkem kui Eesti eakaaslasel.

Sotsioloog Dagmar Kutsar selgitab, et praegune pensionäride põlvkond pole pärit tarbimisühiskonnast vaid on üles kasvanud nõukogude ajal ja harjunud sellega, et kõigest on puudu.

Kommentaarid (6)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Ele
5. apr. 2015 11:30
Meie pension oleks veel väiksem olnud. sest Laari valitsemisajal ei tõstetud seda kordagi, kuigi hinnad tõusid kõrgele, eriti korteriüürid, mis olid sageli suuremad kui pension. Siis tuli võimule Keskerakond koos Reformiga kaheks aastaks, kuna Laar pidi oma lolli teo pärast lahkuma peaministri kohalt. Tänu Keskerakonna nõudmisele tõusis pension peaaegu poolevõrra ja elu läks paremaks igas valdkonnas. Peale seda valitsuse lahkumist läks kõik vanamoodi edasi ja vaesumisprotsess jätkub endise hooga, sest paljud inimesed valides Reformi on ka selles süüdi.Reformierakonnas on ka tublisid inimesi nagu Siim Kallas, kuid valitsevad Reformi tagatoainimesed, kes ei hooli rahva elatustasemest. Kui Keskerakond oleks valitsuses olnud, oleks meie pension tunduvalt tõusnud veelgi.
Harri
5. apr. 2015 11:14
Soomes hoolitakse inimestest, meil mitte. Aga selle eest on meil võõrvägi, sõjalennukid, tankid.
Luule
5. apr. 2015 03:21
Tänu valimiste võltsimiste tõttu kaotas meie rahvas vähemalt 1000 eurose miinimumpalga ja pensioni. Eesti on maailma viimane riik elatustasemelt. Näiteks venemaal algavad pensionid 1200 eurost. HÄBI EESTI NATSIVALITSUS!
Helme
5. apr. 2015 01:32
Eestlane kannatab ja tunneb sellest kohutavat uhkust ja rahhuldust.Kui keegi AINULT julgeb häält tõsta,siis hõigutakse kohe,et küll viriseb ja kuulub kesikute hulka.No ja kui juba kesukute hulka sind arvatakse,siis on ikka täiega pläss.Pigem elagem edasi peost suhu ja kannatagem.Ärme tahame rohkemat,sest me OLEME IKKAGI EESTLASED.Pigem küsigem väljamaalaselt,et mis ta meist arvab.
hallooo
4. apr. 2015 19:54
tänase valitsuse ehk reformarite töö
W.
4. apr. 2015 18:16
Jah, pr. Dagmar Kutsar, oleme harjunud. Harjume ka selle totaka selgitusega.