"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
ARVAMUS: Kõva mehe näitemäng (1)
06. aprill 2015

Sotside, IRL-i ja Reformierakonna võimukõnelused on seni meenutanud taidlusteatri näitemängu, kus nii Rõivas, Mikser kui ka Reinsalu üritavad vähemalt korra valijaile tõestada, et igaüks neist on võimalikult kõva mees. 

Kord ütleb reform, et ta ei tagane ettevõtluse tulumaksu vabastusest, siis pommitab Mikser reformile verbaalselt vastu, ja lõpuks ärkab unine Urmas.

Kõvade meeste etendust on kõigi kolme erakonna juhile vaja selleks, et põhjendada oma sõnamurdlikkust valijate ees ehk miks oma vankumatut maailmavaadet lahjendatakse. Reform püüab iga hinna eest näidata, et kaitses meeleheitlikult kapitali huve, ja sotsid proovivad tõestada, et nad pole reformi sülekoer.

Ükskõik, mida kolmik kokku leppis – igal juhul saavad sotsid faktiliselt Reformierakonnaga kordades vähem Eesti jaoks ära teha, kui nad saaksid teha koos Keskerakonnaga. Sotside ja Keskerakonna programm ning maailmavaade on ju sedavõrd sarnased, et sisuliselt saaksid nad koos täita enamiku oma lubadustest ega peaks leppima poole või veel väiksema munaga.

Praegu ei saa Mikser kunagi teha tõeliselt suuri asju, sest koos reformiga lihtsalt pole võimalik oluliselt vähendada ei vaesust ega ebavõrdsust. Kosmeetilised tulumaksuvabastused või näpuotsaga toetuste tõusu ei paranda totaalselt kreenis üldpilti. Ebavõrdsuse vähendamine on võimalik vaid jõukamate ja kapitali palju suurema maksustamise abil – seda reform aga ei luba.

Kõige krooniks lubab uus kolmikliit suurt hinnatõusu, kuna kuuldavasti plaanitakse tõsta kütuseaktsiisi. Ühistransport on maakohtades riigi olematu transpordipoliitika tõttu üha nigelamas seisus, mistõttu just maal sõltuvad inimesed palju isiklikest sõiduvahenditest. Ja nüüd saab napi sissetulekuga inimestel olema veel raskem liikuda, lisaks tõuseb kindlasti ka toidu hind.

Kõige kõvem mees oleks Mikser siis, kui ta julgeks kordki oravad kõrvale heita. Kuna sotsid aga ei taha sotsiaaldemokraatiat täiel rinnal ellu viia ja poevad iga hinna eest reformi kaissu, tekib küsimus, kas nad on üldse sotsid. Miks nad ei seisa maksimaalselt inimeste eest? Jutt, et teistsugust koalitsiooni takistab Ukraina küsimus, on ju naeruväärne.

Sotsid on praegu saanud kaalukeeleks, et Reformierakond saab edasi ajada vana poliitikat, ja süüdi selles, et Eestis pole seniajani sündinud vasakvalitsust. Sotsid jäävad edasi vastutama nii lokkava palgavaesuse, väljarände kui ka Eesti kõigi kisendavate probleemide pärast.

 

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Paul
16. apr. 2015 11:12
"Jutt, et teistsugust koalitsiooni takistab Ukraina küsimus, on ju naeruväärne." Selline väide vajab põhjendamist.