"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Avatakse sajanditagusele naisele pühendatud näitust "Modernne naine" (0)
08. aprill 2015
Erakogu

Alates 10. aprillist saab Adamson-Ericu muuseumis vaadata 19. sajandi lõpu ja 20. sajandi esimese poole naisele pühendatud näitust "Modernne naine". Näituse kuraator on Kersti Koll.

Näitus keskendub emantsipeerunud modernse, ühiskondlikult aktiivse ning professionaalsele eneseteostusele pühendunud naise kajastamisele Eesti kunstis 19. sajandi lõpus ja 20. sajandi esimesel poolel. Väljapaneku keskmes on erinevates valdkondades tegutsenud haritud ja laia silmaringiga Eesti naised, aga ka laiemalt nn uue, modernse naise kuvand kaasaegses kunstikeeles, mis oli toona rahvusvahelises kunstipildis väga populaarne teema.

Eesti kunstnike silme läbi näeme meie ühiskonnas ja kultuuriloos väljapaistvaid naisi, aga ka võluvaid muutusi eri kümnendite moes, uues linlikus elustiilis, aksessuaarides, hoiakutes ja harrastustes. Näitus “Modernne naine” on jätkuks Adamson-Ericu muuseumis alates 1995. aastast toimunud naiskunstiajaloo alaste näituste ja seminaride sarjale “Eesti esimesi naiskunstnikke”, mille eesmärgiks on olnud sihipäraselt läbi töötada, publiku ette tuua ja kunstiajaloo üldpilti kinnistada meie esimese põlvkonna naiskunstnikud, kes alustasid oma õpingute, professionaalsete valikute ning loometeega 20. sajandi alguskümnendeil.

Kuraator Kersti Koll tutvustab näitust: “19. sajandi lõpul ja 20. sajandi esimesel kümnendil Eestisse jõudnud naisliikumist võib vaadelda nii naiste ühiskondliku positsiooni ja õiguste võrdsustamise protsessina kui ka laiemalt ühe osana meie toonases euroopastumise projektis. Naiste emantsipatsioonist kui 19. ja 20. sajandi vahetuse ühest meelierutavamast teemast räägiti kõikjal Euroopas ning mõningase ajalise nihkega jõudsid uued ideed ka Eestisse. Esimesi naisliikumise edendajaid Eestis oli literaat ja eesti tüdrukutele mõeldud eraalgkooli rajaja Lilli Suburg (1841−1923), kes 1887. aastal asutas ka esimese eestikeelse naisteajakirja Linda, mis pakkus naistele vaimuharidust ja nõudis neile ühiskonnas suuremaid õigusi.”

Näitus “Modernne naine” jääb Adamson-Ericu muuseumis avatuks 28. juunini.

Näituse pressialbum.

Näituse kuraator: Kersti Koll

Näituse kujundaja: Liina Siib

Näituse graafiline disain: Liina Siib ja Kätlin Tischler

Publiku ja haridusprogrammide kuraator: Liis Kibuspuu

Näituse meistrid: Uve Untera, Aleksander Josing

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.