"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
ARVAMUS: Rõivas raiskab rahvast (0)
20. aprill 2015
Scanpix

Kütuseaktsiisi tõus, mis on toomas rahvast tänavatele, pole mitte rahva sõda raiskava eluviisi toetuseks, nagu näib arvavat Taavi Rõivas.

Kui Rõivas oleks aus ja sooviks raiskavat eluviisi maksustada, oleks tal selleks kümneid muid võimalusi – kehtestada maks kallimatele autodele, kehtestada ummikumaks seal, kus on liigselt autosid jne. Lisaks peaks Rõivas pakkuma inimestele väljaspool Tallinna head ja odavat ühistransporti ning samuti tagama maaelu kestmise – et Jürgen Ligi ei hakkaks jälle koole kolinaga kinni panema, mis kasvatab veelgi inimeste sõidukulusid.

Lisaks võiks Rõivas käia Soome peaministrilt Alexander Stubbilt nõu küsimas, kuidas Soomes saavad maapiirkonna inimesed sõidukulude eest riigilt rahalisi kompensatsioone – juhul kui kool jääb kaugele või tööle sõit võtab palju aega. Ja muidugi võiks Rõivas ise esimese sammuna osta säästlikuma auto.

Praegu viib valitsuse plaanitav röögatu aktsiisitõus aga selleni, et maarahvas saab taas olema n-ö maalt ja hobusega, sest autoga sõidust kujuneb maal paljudele liigne luksus. Inimeste vabadus liikuda väheneb ning teeb nad lausa sunnismaiseks. Et vanglarežiimist vabaneda, on veel rohkem maainimesi sunnitud Soome tööle minema.

Ka sotside sõnamurdlikkus alampalga tõstmise osas sunnib Eestist lahkuma. Kuna palgavaesuse suurt vähendamist see valitsus ette ei julge võtta, siis jäävad Soome kõrged palgad ka edaspidi eestlastele väljarändemagnetiks.

Reformierakonna kinnisidee alandada sotsiaalmaksu ja ka varasemad üksikisiku tulumaksu langetamised maksavad valijad alati kinni teiste maksu- ja hinnatõusude kaudu. Selle asemel, et maksustada dividende sotsiaalmaksuga või minna astmelise tulumaksu juurde, lajatab tänane valitsus kõikidele täie rauaga. Kõikidele täie rauaga lajatamine aga tähendab alati seda, et suurema hoobi saavad väikese tuluga inimesed, sest kõrgemapalgalised tulevad iga maksu ja hinnatõusuga ikka kuidagi toime.

Roosamannat, mida enne valimisi lubati, ei tule. Rahuolematud pole vaid opositsiooni valijad, vaid ka koalitsioonierakondade poolehoidjad. Eesti Panga ekpresident Jaan Männik soovitas koguni valitsusel tagasi astuda. Ka ärimees ja ekspeaminister Tiit Vähi sõnul viljeleb Eesti vaid Exceli tabeli stiilis majanduspoliitikat, mille tulemusel on kaks pluss kaks kokku vaid kolm, mitte suisa viis, nagu peaks andma edukas majanduspoliitika. Majandus pole ligi kaheksa aastat korralikult kasvanud, nagu ka reaalpalk.

Reformierakond lubas majanduse käima lükata. Tegelikult sööb valitsus oma otsustega nii rahvast kui ka iseennast. Tänase kolmikliidu ehk hädakoalitsiooni sammudega pole rahul õieti keegi – ei majandusinimesed ega ka suuremat sotsiaalset kaitset lootnud rahvas. Selle asemel raiskavad Rõivas ja Mikser meie rahva elujõudu ja raha. Tagasiastumine oleks selle koalitsiooni esimene mõistlik samm. Hambad ristis ja ämbrid jala küljes pole mõtet kindlalt edasi minna.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.