"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Minister kinnitab, et sotsiaalmaksu langetamine tervishoiu raha ei vähenda (0)
22. aprill 2015
Scanpix

Uue valitsusleppe järgi väheneb sotsiaalmaks ühe protsendi võrra. Sotsiaaldemokraadist tervise- ja tööminister Rannar Vassiljev kinnitas, et tervishoiule mõeldud raha seetõttu ei vähene.

Vassiljev ütles ERRi Reporteritunnis, et see summa on otseses sõltuvuses keskmise palgatõusuga ning teiselt poolt tööhõive kasvuga. Raha tema kinnitusel tervishoiust välja ei lähe – see on koalitsiooniläbirääkimistel kokku lepitud.

“2016. aastal on see suurusjärk 80 miljonit, mis kasvab praeguste prognooside kohaselt aastaks 2019 kümne miljoni võrra,” ütles ta ja lisas, et see on natuke väiksem summa kui kümnendik haigekassa aastasest eelarvest. Ta lisas, et sotsiaalmaksu langetamine kompenseeritakse ennekõike maksutulude arvelt. “Ka sotsiaalmaks ei lähe ju täies mahus tervishoidu, vaid jaguneb pensionikindlustuse ja tervisekindlustuse vahel.”

Doktor Diana Ingerainen perearstide seltsist ütles, et perearstide üks suuremaid muresid on see, et nad ei saa mõjutada oma patsiendi liikumist eriarstiabisse.

“Probleemid tekivad siis, kui me vajame eriarsti visiiti nädala-kahe jooksul. Tihtipeale minu patsient, kes on läbi uuritud, perearsti poolt läbi hinnatud, leitud vajadus konsultatsiooniks, lükatakse järjekorda, mis on moodustunud nii-öelda ise – patsiendid on ise arvanud, et nad vajaksid seda, need järjekorrad ei ole kuidagi prioritiseeritud,” sõnas ta.

Loe pikemalt ERRist

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.