"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Arumäe riigikantselei "Excelist": selline võrdlus ei ole adekvaatne (0)
23. aprill 2015
Scanpix

"Alati peab olema piisava ulatusega mõjuanalüüs kogu majanduse kohta. Kui majandus nendest muudatustest ei võida, ei võida lõpuks ka see tüüpnäidetes väljatoodud perekond," kommenteeris peaminister Taavi Rõivase endine majandusnõunik Ruta Arumäe riigkantselei avaldatud ja palju kõneainet toonud analüüsi.

“Sellise võrdluse kokkupanemist ei saa nimetada adekvaatseks. Niivõrd kitsalt tehtud võrdlust ei saagi analüüsiks nimetada. Ja ma ei hakka siin isegi nendesse väljatoodud tüüpperekondade näidetesse süüvima – kas nende vajadusi ja harjumusi on adekvaatselt arvesse võetud. Tegelikult peaks alustama kõigepealt sellest, mille kohta meil üldse analüüsi vaja on,” ütles Arumäe Ärilehe vahendusel.

“Kordan siin varemöeldut – tuleb teha laiemaid analüüse. Isegi kui püüda siin näitlikustada perekondi, on seegi juba üldistus ja reaalseid perekondi adekvaatselt ei kajasta. Igal perekonnal on ju olukord ja asjaolud erinevad,” oli peaministri endine majandusnõunik armutu.

Ta lisas, et selliseid “analüüse” pole mõtet tegelikult teha, sest kui on teada, et maksumuudatuse tulemusena ettevõtlus kannatab ja Eesti ei ole selle tulemusena enam rahvusvaheliselt konkurentsivõimeline.

“Isegi kui perekonnal alguses ehk oligi nendest muudatustest natuke parem, siis paari aasta pärast ei pruugi see nii enam olla, kui ettevõtluse jaoks positiivseid mõjusid ei ole,” märkis Arumäe.

Loe lisaks:

MAJANDUSDOKTOR: Sotsiaalmaksu langetamiselt võidab tööandja, töötaja kasu ei saa

RIIGIKANTSELEI ANALÜÜS: Kütusekulu vs maksumuudatused ja toetuste tõus

VITSUR: Aktsiistõus on kasulik neile, kes otsuse tegemisel suletud uste taga olid


Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.