"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Rõivase maksutõusud kahjustavad kõige rohkem maaturismi (1)
24. aprill 2015
Scanpix

"Kui riik muudab oma ettevõtluskeskkonna keerulisemaks, siis suureneb varimajandus, me ei suuda võidelda palgavaesuse vastu ja hea mõte, kuidas riigieelarvesse rohkem raha saada, lõpeb väga suure tõenäosusega läbikukkumisega," ütles Eesti hotellide ja restoranide liidu juhatuse aseesimees Feliks Mägus peaminister Taavi Rõivase maksutõuse kommenteerides.

Peaminister Taavi Rõivas kinnitas kolmapäeval kaubanduskoja liikmete ees kõneledes, et majutusteenuste enam kui kahekordne käibemaks tuleb. Koos kütuseaktsiisi tõusuga on see tõsine hoop maaturismile.

Saaremaal asuva Pilguse mõisa omanik ja juht Signe Sarah Arro sõnas, et tõmbekeskuste lähedal asuvaid ettevõtteid maksutõusud nii väga ei mõjuta. “Aga Saaremaal-Hiiumaal on palju turismitalusid. Kas te kujutate ette, millised hinnad saavad olema?” küsis ta.

Maaturismi ei mõjuta vaid käibemaksu kahekordistamine, vaid ka kütuseaktsiisi tõus. Arro sõnul on need muutused eriti tuntavad just väikeste, kuni kümnekohaliste majutusasutuste puhul.

Konjunktuuriinstituut on hinnanud, et käibemaksuerisuse kaotamisel tõusevad majutusteenuste hinnad keskmiselt seitse protsenti. Külastajate arv väheneks kuue protsendi ehk 180 000 inimese võrra. See on pisut enam, kui on elanikke kokku Tartus, Narvas ja Võrus.

Annemäe puhkemaja pidav, maaturismi liidu liige Toomas Pärle ütles, et viimastel aastatel on suurenenud väikeste tegijate hulk, kes pakuvad teenuseid mustalt. “See on maksutõusude tagajärg,” lausus ta. Nende teenust kasutab aga just hinnatundlik eraklient. Sellised turismiettevõtted pole Pärle sõnul küll eriti kestvad, keskmiselt kaovad need kahe-kolme aastaga, aga turu solgivad siiski ära.

Läinud aasta lõpul tegi konjunktuuriinstituut Eesti hotellide ja restoranide liidu tellimusel uuringu, kus küsis, mida ettevõtted teeksid, kui käibemaksu tõstetaks 9 protsendilt 20-le. Vastas 116 ettevõtet, kellest 52 protsenti leidis, et nad tõstaksid hinda käibemaksu võrra, 30 protsenti tõstaks pisut vähem ja 18 protsenti ei tõstaks üldse. Ent uuringust selgus ka, et näiteks Viljandi- ja Raplamaa majutuste hinnad pole tõusnud 2004. aastast saadik.

Loe pikemalt Majandus24 portaalist

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Teet
24. apr. 2015 13:16
Sellised tema jaoks pisiasjad ei huvita Rõivast. On vaja pugeda Brüsseli ja USA ees, osta sõjavarustust olematu sõja jaoks. Pikemas perspektiivis on vaja vastu võtta põgenikke, kelle seas on ka islamiste. Rõivas täidab vaid oma tagatoa, Brüsseli ja USA käske. See ongi diktatuur. Demokraatiast pole meie riigis midagi järele jäänud. Peab arvestama, et maaelu neid ei huvita juba ammu.