"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
Vaba Lava pakub sügisest kevadeni igal kuul erinevat etendust (0)
27. aprill 2015
Scanpix

Telliskivi loomelinnaku Vabal Laval soovivad rahvale etendusi pakkuda artistid Brasiiliast Valgeveneni ja Norrast Jaapanini.

Vaba Lava kuraatorprogrammi uue hooaja üheksa lavastust on välja valitud. Alates septembrist kuni järgmise aasta maini on igal kuul kavas erinev etendus.

“Väljavalitud lavastuste hulgas on osavõtuteatrit ja tantsuteatrit, dokumentaalteatrit ja visuaalteatrit, aga ka mänge linnaruumis, punkkabareed ning ühist õhtusööki,” lausus Pesti. “Märksõnadeks demokraatia, võrdõiguslikkus, kogukonna loomine, vaegnägijad, paljas keha, hirm ja surm.”

Möödunud detsembris välja kuulutatud konkurss osutus ülimenukaks. Seekord saabus teatrikeskuse kuraatoriprogrammi ideekonkursile kokku 244 projektiideed, millest lõviosa – 201 – laekus välismaistelt teatritegelastelt. Vabal Laval esinemisest olid huvitatud etenduskunstnikud 35 riigist,

Brasiiliast Valgeveneni, Norrast Jaapanini. On nii alustavaid eksperimentaatoreid kui ka tuntud tegijaid, kes osalenud Euroopa mainekatel teatrifestivalidel. “Valisime välja üheksa lavastusprojekti, mis moodustavad mitmekesise terviku,” selgitas Vaba Lava kuraator Madli Pesti.

“Mainest, geopoliitikast ja efektsusest olulisemaks valiku- kriteeriumiks oli meile kunstiliselt tugev idee. Seega saab järgmisel hooajal Vabal Laval näha mitmekesist programmi: intriigi ja irooniat, huumorit ja hirmu.”

Esimene väljavalitud etendus, mis jõuab publiku ette septembris, on saksa lavastaja Doris Uhlichi “more than naked” (“alastusest enam”).

Tegemist on tantsuetendusega, kus lavale tuleb 20 alasti tantsijat. Autori sõnum on, et alastus ei ole häbiasi – ei füüsilises ega mentaalses plaanis. “Meie suund on kunstteatri poole, millel on sügavam alltekst,” märkis Vaba Lava turundusjuht Kati Remmelkoor.

“Kuigi lihtsad tükid meelitavad publikut, üritame teha keerulisemat lavastust, mille puhul pole tegu lihtsa lineaarse jutustusega.”

Ülejäänud kaheksa Vaba Lava uue hooaja kuraatorprogrammi lavastust on Eva Klemetsi, Maria-Lee Liivaku, Kairi Mändla “sugu: n”, Katrin Essensoni ja Jarmo Karingu “Ärka üles! Aeg on surra”, Jaanika Juhansoni ja Terateatri “Kes kardab pimedat?”, Jan Martensi “The Common People. Tallinn version”, Christophe Meierhansi “Verein zur Aufhebung des Notwendigen or Hundred Steps towards the World Peace” (“Ühendus paratamatu ületamiseks. Sada sammu üleilmse rahuni”), Julian Hetzeli “Sculpting Fear” (“Vormides hirmu”) ning Sander Puki “Me võime tantsida, kui me tahame”.

Vaba Lava on kaasaegne ja avatud etenduskunstide keskus, mille eesmärgiks on pakkuda väiketeatritele ja vabatruppidele arengutingimusi nii teatrihoone kui erinevate tugiteenuste näol, ning arendada rahvusvahelist koostööd. Teatrikeskus on avatud uutele kooslustele. Vaba Lava asub Telliskivi loomelinnakus aadressil Telliskivi 60a, C1.

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.