"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Päästjad: inimesed kipuvad lõket tehes oma võimeid üle hindama (0)
30. aprill 2015
Scanpix

Põhja päästekeskuse ja keskkonnainspektsiooni eelmise nädalavahetuse reid Harjumaal näitas, et iga-aastastest hoiatavatest näidetest hoolimata alahindavad inimesed lõkkest tulenevat ohtu, sealjuures tuvastati mitu juhtumit, kus lõke oli tehtud metsale või elamutele liiga lähedale.

Keskkonnainspektsiooni teatel oli Rummu alevikus üks mees teinud üle kahemeetrise läbimõõduga lõkke, mis asus lähimast hoonest 7,5 meetri kaugusel, leegid tõusid aga ligi kolme meetri kõrgusele.

“Nii suurt lõket on väga keeruline kontrolli all hoida ja ka selle lõkke puhul süttis lõkke ümber kuluhein. Lõkke tegija pidi hakkama neid veeämbriga kustutama. Suurema tuule korral lendavad lõkkest tekkinud sädemed väga kaugele, vahel isegi paarisaja meetri kaugusele. Tuleohutusnõuete rikkumisega seoses viis päästekeskus läbi väärteomenetluse,” märkis inspektsiooni pressiesindaja.  

Laulasmaa alevikus tuvastati kahel kinnistul lõkked, mis olid metsale liiga lähedal. Mõlemal juhul piirduti noomitusega, kuid anti korraldus lõkked kustutada ning selgitati tuleohutusnõudeid.

Keila-Joa alevis tuvastati ühel kinnistul lõke, mille juures puudusid tulekustutusvahendid. Ka seal tehti lõkke tegijale noomitus ja anti korraldus lõkkeaseme juurde tuua piisaval hulgal esmaseid tulekustutusvahendeid. 

Tuleohutusreidil kontrolliti ka Tallinna linnas ja linna ümbruses asuvaid maastikukaitsealasid, sealhulgas Nõmme-Mustamäe, Pirita, Vääna, Türisalu, Laulasmaa, Kloogaranna, Kõrvemaa kaitsealad. Kaitsealadel rikkumisi ei tuvastatud. Riigimetsa majandamise keskuse hallatavatel telkimisaladel oli arvukalt puhkajaid, kes käitusid korrektselt – tuld tehti selleks ettenähtud ja ettevalmistatud kohtades. 

Volbritulede tegemise eel tuletavad päästjad ja keskkonnainspektorid meelde, et lõkke tegemine võib lõppeda toreda sündmuse asemel väga kurvalt, kui ei täideta ohutusnõudeid. Lõkke juures peab olema pidev järelevalve ja piisavalt kustutusvahendeid vajadusel lõkke täielikuks kustutamiseks.

Samuti tuleb arvestada ilmastikuolusid ja seda, et läheduses ei oleks hooneid, põlevmaterjale ja taimestikku, mis võiks lõkketulest süttida. Looduses võib praegu lõket teha ja grillida vaid selleks ettenähtud kohtades. Jäätmete põletamine lõkkes on keelatud.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.