"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Voltri: Ligi ei taha õpetajate palgatõusu lubada, kuigi see oli Reformi valimislubadus (3)
12. mai 2015
Scanpix

Jürgen Ligi on öelnud, et ta ei ole ühtegi lubadust õpetajate palgatõusuks andnud. Haridustöötajate liidu juht Reemo Voltri rõhutas, et Ligi on siiski oma erakonna liige ja kõik koalitsioonierakonnad lubasid valimiste ajal riigi keskmisest kõrgemat palka.

Kooliõpetajad soovivad saada oma töö eest väärilist tasu. Viimastel aastatel ongi õpetajate palk vastavalt kahe varasema valitsuse kavale tõusnud 12 protsenti aastas, kuid seda ainult paberil. Reaalselt on olnud tegemist pigem tasude ümbertõstmisega ning õpetajad on taas olnud kaotajad, vahendas TTV uudistesaade “Täna”.

Vaatamata valimiseelsele lubadusele, tõsta õpetajate palka, ei tundu see nüüd, kus võim saavutatud, valitsuse prioriteet. Keskerakondlasest riigikogulane ja aastaid kooli juhtinud Märt Sults päris Riigikogu infotunnis haridus- ja teadusministrer Jürgen Ligilt aru, mida plaanib koalitsioon õpetajate sissetulekute suurendamise osas teha.

Sultsi sõnul võiks minister tulla kooli ja vaadata, mis seal tegelikult toimub. “Tiksuda ja hommikust õhtuni demogoogiat ajada on ju väga hea. Lugeda paberilt, kui palju õpetajate palk on tõusnud, samastub arvu null korrutisega. Kui inimesed ei panusta millegi korrastamisele, on midagi juba väga valesti. Kui järeltulevat põlvkonda kasvatama ei hakata, pole tulevikku,” rääkis Sults.

Ligi vastused arupärimisele olid umbmäärased. Ta väitis, et ta ei ole ühtegi lubadust õpetajate palgatõusuga andnud.

Eesti Haridustöötajate Liidu esimees Reemo Voltri ütles, et Jürgen Ligi on ikkagi Reformierakonna liige ning valituskoalitsiooni kuuluvad Reformierakond, sotsid ja IRL on kõik enne ja pärast valimisi teatanud, et õpetajate keskmine töötasu peab olema 20% kõrgem riigi keskmisest töötasust. “See on olnud nende parteide väga selge seisukoht,” märkis Voltri.

Senise kava kohaselt on plaan tõsta aastaks 2019 õpetajate keskmine palk tasemeni, mis on 20% kõrgem Eesti keskmisest palgast. Minister Ligi väidab, et selles suunas ongi viimased aastad liigutud. Samas ütlevad haridustöötajad, et senine palgatõus on olnud pigem tasude ringitõstmine.

Riigikogu liige Märt Sults selgitas, et kõik needsamad õpetaja tööd, mis said varem lisatööna tasustatud, on nüüd kirjutatud ametikoha sisse ja seda nimetatakse palgatõusuks. “Jah, alampalgamäär on muutunud, aga see sisaldab väga suurel hulgal lisatööd. Juttu, et palk tõuseb, ei ole võimalik rääkida, kui raha üldmass väheneb. Mille arvelt see palgatõus tuleb? Ainult selle, et mängitakse demagoogilisi mänge. Paberil tõstetakse numbriliselt alampalgamäära, aga tegelikult õpetaja palk hukkub,” selgitas Sults.

Reemo Voltri lisas, et kohtub haridus- ja teadusministriga täna ning kuulab ära, millised on uue valitsuse ettepanekud haridustöötajate palga ja töötingimuste osas.

“Ootame, et õpetajate töötasu ikkagi tõuseb ja nagu minister ametisse asudes ütles, ei saa see enam jätkuvalt toimuda sisemiste reservide arvelt, nii nagu toimusid viimased kaks palgatõusu. Õpetajate miinimumtöötasu peab olema vähemalt võrdne riigi keskmise töötasuga, mis järgmisel aastal on 1104 eurot,” nentis Voltri.

Kommentaarid (3)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Ligi
16. juuli 2015 01:44
...valeotsused lähevad kalliks: http://majandus24.postimees.ee/537666/ligi-eesti-ei-peaks-kreekalt-tagatisi-kusima
Teet
12. mai 2015 18:18
Ma pole aru saanud, mida Ligi üldse tahab. Kui palju tarku inimesi sobiks palju paremini tema asemel minisriks.
Heidi
12. mai 2015 14:09
No küll on ikka armetu minister. Mitte mingit tolku temast pole. Eelmine kord pidi ta oma suuvärgi pärast lahkuma, aga sokutati ikka jälle võimule. Leiti arvatavasti, et kuhugi peab ta augu täiteks panema, ikkagi Reformi tagatoa poliitik.