"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Selgub Eesti ajalookirjanduse aastapreemia võitja (0)
13. mai 2015
Scanpix

Neljapäeval kell 14 kuulutatakse TLÜ Ajaloo Instituudi eeskojas (Rüütli 10) juba kahekümnendat korda välja Eesti ajalookirjanduse aastapreemia võitja. Lisaks esitletakse ka ajalookultuuri ajakirja Tuna artiklipreemia võitjat.

Aastapreemia eesmärk on tunnustada paremate ajalooraamatute autoreid, hinnata kord aastas eesti ajalooteaduse hetkeseisu ning tõsta avalikkuse huvi ajaloo ja ajaloolaste töö vastu. Sel aastal korraldab preemia väljaandmist TLÜ Ajaloo Instituut.

Aastapreemia kandidaadiks võib esitada kõiki möödunud kalendriaasta jooksul ilmunud eestikeelseid ajalooalaseid originaalkäsitlusi. Aastapreemia määratakse ühele kandideerinud teosele. Raamatute hindamisel on kriteeriumiks käsitluse teaduslik tase ning uudsus. Lisaks arvestatakse raamatu tehnilist teostust kujunduse, trükkimise ja köitmise osas.

2014. aasta ajalookirjanduse aastapreemia konkursile laekus 14 teost.

Aastapreemia määratakse ekspertkomisjoni poolt. Ekspertkomisjoni kuuluvad kaks-kolm ajaloodoktorit, eelmise aastapreemia laureaat ja korraldaja esindaja. Tänavuse ekspertkomisjoni liikmeteks on Enn Küng (TÜ ajaloo ja arheoloogia instituut, 2013. aasta laureaat), Tiina-Mall Kreem (Eesti Kunstimuuseum), Kaarel Vanamölder (TLÜ Ajaloo Instituut ja Akadeemiline Ajalooselts) ning täiendava eksperdina Priit Raudkivi (TLÜ Ajaloo Instituut).

Ajalookirjanduse aastapreemia väljaandmisel osalevad rahvusarhiiv, TLÜ Ajaloo Instituut, TÜ ajaloo ja arheoloogia instituut, Tallinna linnaarhiiv, Akadeemiline Ajalooselts, Pärnu muuseum ja Eesti Ajaloomuuseum ja Eesti Kunstiakadeemia kunstikultuuri teaduskond. Igal aastal korraldab aastapreemia väljaandmist üks nimetatud asutustest.

Alates 2005. aastast tunnustab ajalookultuuri ajakiri Tuna kõrvuti ajalookirjanduse preemiaga ka aasta jooksul ajakirjas ilmunud parima lühiuurimuse autorit.

Eesti ajalookirjanduse aastapreemia traditsioon algatati 1995. aastal Eesti Ajalooarhiivi ja Teaduste Akadeemia Ajaloo Instituudi juhtide eestvõttel.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.