"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Belobrovtsev sotside juhi vahetusest: siis peab Reform nõustuma koalitsioonilepingu üle vaatamisega (2)
19. mai 2015
Scanpix

Endine sotsiaaldemokraat Vadim Belobrovtsev arvas, koalitsioonileppesse võib tulla muudatusi, kui SDE juhiks saab Jevgeni Ossinovski. "Kui see on "elu ja surma küsimus" ehk kas olla koalitsioonis või opositsioonis, on Reformierakond valmis koalitsioonilepingu üle vaatama."

Belobrovtsevi sõnul on intriig Sotsiaaldemokraatliku Erakonna kahes leeris on päris suur. “Samas teame, et ka Reformierakonnal on praegu pingeline olukord. Asi pole palju parem ka IRLi leeris, kus 4. juunil valitakse uued juhid. Olukord on päris põnev ja läheb veelgi põnevamaks. Reformierakond on nii kaua olnud võimul, et ei kujutagi ette, kuidas on olla opositsioonis. Kui see on “elu ja surma küsimus” ehk kas olla koalitsioonis või opositsioonis, on Reformierakond valmis koalitsioonilepingu üle vaatama,” rääkis ta TTV saates “Täna+”.

Koalitsiooniläbirääkimised olid endise sotsiaaldemokraadi sõnul üsna kinnised ning põhimõtteliselt tõid läbirääkijad SDE juhatuse ette vaid läbirääkimiste tulemused, suurt diskussiooni ei olnud. “Mõnevõrra olid juhatuse liikmed läbirääkimiste protsessi kaasatud. Erakonna tavaliikmed läbirääkimiste protsessiga eriti seotud polnud. Koalitsioonilepingut nägid nad siis, kui see oli juba valmis dokument,” rääkis ta ja nentis, et paljud erakonnaliikmed ei olnud lepinguga rahul.

“Kogemus näitab, et osalemine koalitsioonis, kus on kaks parempoolset erakonda, ei ole sotsidele kunagi midagi head toonud,” rääkis Belobrovtsev ja lisas, et parempoolsete erakondadega on raskem oma huvisid kaitsta kui koalitsioonis, kus oleks rohkem kui üks vasakpoolne partei.

Belobrovtsevi sõnul on praegu igasugused muudatused SDE juhtkonnas igati tervitatavad. “Juhul, kui muudatust esimehe kohal ei tule, hakkab erakond aina rohkem stagneeruma,” rääkis ta ja kardab, et see toob omakorda kaasa veelgi suurema reitingulanguse.

“Vaadates praegust koalitsiooni, on selles sotside nägu raske leida, sest minnakse kaasa parempoolsete erakondade ideedega, olgu selleks aktsiiside tõusud või hotellinduses tegutsevate ettevõtete kiusamine.”

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Sille
19. mai 2015 15:09
Reformil polegi vaja midagi muuta, sest viimase aja valitsus pole ju hoolinud meie inimeste elatustaseme tõstmisest, aga näete kui palju hääli saadi ka ilma selleta, milleks siis pingutada. Peale selle on väline klants olemas ja Brüssel meiega rahul. Eks meie sealsed saadikud annavad veel välist hiilgust juurde, saavad palju raha ja ei huvitu meie vaesumisest. Parts on päriselt ära keeranud ajades valet ja laimu Ukraina sündmuste kohta.
Eve
19. mai 2015 15:01
Mina arvan, et ei muutu midagi. Ükskõik, kes IRL-i etteotsa saab, võimust nad ei loobu ja teevad kõik, mis ülemused käsivad. Mikser valitakse uuesti ja ta hoiab kümne küünega ministri portfelli kinni ning allub kõiges. Reform võib ju vaadata üle koalitsioonilepingut, kuid ei muuda midagi.