"Hea nali on siis, kui sa ei pea selle järel ütlema, et ma tegin nalja. Kui sa seda juba pead ütlema, siis järelikult polnudki tegu naljaga."

Tõnis Niinemets, näitleja ja koomik
Eduard Toman: tänavune "Slaavi pärg" on pühendatud Tšaikovskile (0)
21. mai 2015
Scanpix

Maikuu lõpuni toimub Tallinnas Vene Kultuurikeskuses juba 7. korda rahvusvaheline laulu- ja tantsupidu. "Festivalil osalevad ukrainlased, valgevenelased, bulgaarlased, inimesi on oodata ka Soomest, osalevad laulukoorid, lapsed, täiskasvanud," sõnas Eduard Toman ja lisas, et pidutsetakse slaavi kultuuri, identiteedi, mentaliteedi ja vaimu auks.

Festival on pühendatud slaavi kultuuri ja kirja päevadele. Tänavu kulmineeruvad need traditsiooniliselt festvaliga “Slaavi pärg”, mis toimub kord kahe aasta jooksul. 24.mail tähistatakse riikides, kus slaavlased elavad, slaavi kirja ja kultuuri päeva, kui kõikide slaavlaste ühinemise suurt päeva. Tänavu möödub 1152 aastat slaavi kirja loomisest.

Slaavi kirja ja kultuuri päevad algavad suurepärase pianisti, Vene Filharmoonia Seltsi juhi, Vladimir Ignatovi soolokontserdiga 21. mail. 175 aasta möödumist suure vene helilooja Tšaikovski sünnist tähistab kogu kultuurimaailm ning tema muusika on antud aasta slaavi kultuuripäevade peateemaks. 24. mail on kavas suur kirikumuusika kontsert Tallinnas Jumalaema Kiirestikuulja ikooni kirikus Lasnamäel. Sissepääs kõigile kontsertidele on tasuta.

Vene Kultuurikeskuse kunstiline juht Eduard Toman rääkis TTV saates “Täna+”, et rahvusvaheliselt tunnustatud pianist Vladimir Ignatov mängib ainult Tšaikovskit ja seda seepärast, et tänavune festival “Slaavi pärg” on pühendatud Tšaikovskile.

“24. mail pidutsetakse slaavi kultuuri, identiteedi, mentaliteedi ja vaimu auks. Paljud festivali üritused on seotud kirikuga, näiteks 24. mai kontserdil Jumalaema Kiirestikuulja ikooni kirikus Lasnamäel kuuleb palju vaimulikku muusikat. Ka on üritusi on seotud slaavi kirjandusega.”

Slaavi kultuuri ja kirjanduse sündi tähistatakse ka mujal Eestis. Näiteks Haapsalus toimub üritus 23. mail Tšaikovski pingi juures, samuti on nädalasse kaasatud Narva ja Sillamäe. “Julgen arvata, et see on üsna võimas näide sellest, et slaavlased on Eestis oma kultuuri ja juurte säilitamisel aktiivsed. Festivalil osalevad ukrainlased, valgevenelased, bulgaarlased, inimesi on oodata ka Soomest, osalevad laulukoorid, lapsed, täiskasvanud. Iga rahvus hindab Eestis oma rahvuslust.”

Kogu festivali koordineerib Vene haridus- ja heategevusühingute liit Eestis ja Vene Kultuurikeskus, toetab Tallinna linn. Ürituse korralduskomitees on ka Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvart. Festival on grandioosne ning lõpeb Tondiraba jäähallis suurejoonelise galakontserdiga.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.