"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Peaminister Rõivas rikkus parlamentaarse demokraatia head tava (2)
29. mai 2015
Scanpix

Riigikogu Keskerakonna parlamendirühm kutsus peaminister Taavi Rõivase seoses valitsuse poolt planeeritud maksutõusudega kohtumisele, kuid peaminister ei leidnud selleks aega. Senine parlamentaarse demokraatia hea tava näeb ette, et kui seadusandja esindaja pöördub valitsuse liikme poole, siis kohtumise aeg leitakse.

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liikmed tahtsid peaminister Taavi Rõivaselt pärida valitsuse poliitika kohta kütuseaktsiisi ja majutusasutuste käibemaksumäära kasvatamise ning sotsiaalmaksu vähendamise kohta. Senine parlamentaarne hea tava on näinud ette, et kui seadusandja esindajad paluvad mõnda ministrit kohtuma, et valitsuse poliitika kohta selgitusi saada, ministrid mõistliku etteteatamisaja jooksul selle aja ka leiavad, vahendas TTV.

Riigikogu liige Kadri Simson nentis, et paraku saatis peaminister talle vastuse, et tal on muid olulisemaid tegevusi ja ta ei leia nädala jooksul 60 minutit, et kohtuda parlamendi suurima opositsioonijõuga. “Kui soovime peaministrile poliitiliselt ära teha, on selleks võimalus ka riigikogu suures saalis. Tahtsime pakkuda rahulikumat õhkkonda, milleks oleks Keskerakonna fraktsiooni ruumid ja teistsuguses õhustikus arutelu. Paraku ta loobus sellest ja see ei ole väga tavapärane. Tavaliselt, kui ministreid kutsutakse ja neid ei tüütata niisama, nad ikkagi leiavad aja ja tulevad opositisooni saadikutega kohtuma,” märkis Simson.

Peaminister Taavi Rõivas selgitas Tallinna TV uudistesaatele demokraatliku parlamenditava rikkumist järgnevalt: “Jah, Kadri Simson edastas mulle kutse SMS-iga ja vastasin talle kohe. Põhjendasin, et nädala plaan on tihedalt täis. See, et aeg-ajalt peaministriga debatti asuda, on ka opositsiooni töö ja selle eest ei saa neid hukka mõista. Ma loodan, et opositsioon saab oma vastused, ja kui nad detailsetele küsimustele saavad konkreetsed vastused, küllap mõistavad isegi, et need muudatused on vajalikud ja loogilised.”

Valitsuse poolt menetlusse antud maksupakett halvendab selgelt inimeste heaolu ning soodustab üldist hinnatõusu. Sotsiaalmaksu vähendamine toob aga lisaks eelarvetulude kokkukuivamisele kaasa ka ravijärjekordade pikenemise ning arstiabi kättesaadavuse halvenemise.

Kadri Simson ütles, et tegelikult on küsimus selles, et surutakse läbi maksutõuse, mille vastu on Eesti inimesed ja ettevõtjad. “Ka majanduseksperdid, kaasaarvatud peaministri endine majandusnõunik, on öelnud, et need ei aita Eesti majandust seisakust välja. Vastupidi, nad viivad Eesti edasi majandusseisakusse. Peaminister arvab, et kui ta on midagi jõuga läbi surunud, on see juba tehtud, ta ei mõtle tagajärgedele. Meie eesmärk oli rääkida peaministriga ja püüda saavutada seda, et ta võtaks kuulda ka õigustatud kriitikat,” rääkis Simson.

Riigikogu Keskfraktsiooni saadetud kirjas peaministrile öeldakse, et opositsioonil ei olnud plaanis avaldada valitsusjuhile umbusaldust, vaid pärida, mis põhjusel valitsus Eesti jaoks hukutavast poliitikast ei loobu.

Maikuu alguses avaldasid tuhanded Eesti elanikud meelt kütuseaktsiisi ja majutusettevõtete käibemaksu tõstmise ning sotsiaalmaksu alandamise vastu. Elukvaliteedi halvenemisel on paljud Eesti elanikud sunnitud taas kodumaalt kas ajutiselt või alaliselt ümber asuma.

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Ott
30. mai 2015 01:33
Meil polegi enam mingit demokraatiat, on vaid Reformi tagatoa diktatuur. Rõivas on nii ülbeks läinud ja ega ta ei oskagi midagi selgitada. Tema seljatagune on tugev, peale Roosimannuste ja teiste tagatoa tegelaste on tal veel 2 alluvat ja sõnakuulelikku liitlast. Samuti aitavad alandlikkus Brüsseli ning USA ees ja ei tohi unustada nende valijaid, kes läksid hirmutamise ja vihavaenu õhutamuse õnge. Reformi ei valitud töötulemuste põhjal ja pole ju mõtet siis pingutada-küll otsitakse veel põhjusi, kuidas rahvast peibutada ja haneks tõmmata.
ww
30. mai 2015 01:23
Süda läheb pahaks, kui vaadata seda ülbet, irvitavat ja rumalat nägu.