"Olen aeg-ajalt kuulnud, et kolleegid mujal maailmas imestavad, kuidas meil on õnnestunud siin luua nii elav ja kõrgel tasemel muusikaelu."

Tõnu Kaljuste, dirigent
EKSPERT: Puu teeb ohtlikuks maakasutus selle ümber (0)
07. juuni 2015
Scanpix

Sel nädalal juhtus tugevate tuulte tõttu mitu õnnetust. Puuhooldaja Heiki Hanso sõnul ei ole tee puud ohtlikuks see, kui tal on seened küljes või struktuuriprobleemid, vaid puu teeb ohtlikuks maakasutus selle ümber.

Kadrioru pargis said pingil istujad vigastada, kui puu selle lähedal murdus. Põltsamaal langes aga puu lasteaia juures seisnud autole ja ka aeda sisse. Selles õnnetuses inimesed vigastada ei saanud, kuid 50 last evakueeriti.

“Kindlasti tuleks proovida selgitada, mis on ohtlik puu. Minu jaoks on ohtlik puu mitte see, millel on seened küljes või mis on mäda või millel on struktuuriprobleemid, vaid puu teeb ohtlikuks maakasutus tema ümber. Kus inimesed liiguvad ja mida rohkem nad liiguvad, seda tihedam on seal maakasutus ja oht meile. Loomulikult on selle kõrval ka hoonete lähedus või muude väärtuslike asjade lähedus, millele puu oma kukkumise või ebaõnnestumisega võib kahju tekitada,” selgitas Heiki Hanso “Vikerhommikule” antud intervjuus.

Ta tõdes, et tuulise ilmaga ei peaks muretsema, et puude läheduses ei tohi liikuda. Samas tuletas ta meelde, et ohtlikke olukordi saab vältida, kui inimesed on tähelepanelikud ja ei kuula jalutamise ajal näiteks kõrvaklappidest muusikat.

“Üks asi, mis tänapäeval igasuguseid ohutajusid pärsib, on suur kättesaadavus igasugustele muusikamängijatele. On teada rongiõnnetusi, kus inimene on pleierit kuulanud ja pole lähenevat ohumüra tajunud või kuulnud, samuti autoõnnetused, kus ratturid sõidavad, kõrvaklapid peas, ja midagi ei kuule. Samamoodi on puudega. Sageli terve puu prantsatusega maha ei kuku, küll aga oksad ja harud võivad kõrgemalt tulla nii, et ei kuule, aga puud kipuvad ikkagi tavaliselt ragisema ja vaikselt kummuli vajuma, kui on tormid,” rääkis arborist.

Puude korrashoiu eest peavad tema sõnul vastutama aga need, kelle maal puud asuvad – linnades omavalitsused ja eraisikute kinnistutel nende omanikud.

“Loomulikult vanad puud on kõrged ja kui seal kõrgel midagi murdub ja maakasutus on tihe või tõenäosus, et sellega midagi ka juhtub, on suur, siis loomulikult tuleb puud lasta spetsialistil üle vaadata, sest arborist suudab visuaalselt näha, kas puul on struktuuriprobleeme,” rääkis ta.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.