„Kui on võimalik koos kolleegidega ühe autoga tööl käia või mõned asjad ostmata jätta, siis tuleks seda teha, et mitte väga palju kulutada.“

Peep Peterson, Ametiühingute Keskliidu esimees
Doktor Klounid aitavad lastehaiglas lapsi hea tujuga (0)
15. juuni 2015
Scanpix

"Lapsed ootavad oma kloune," rääkis lastehaigla õendusjuht Katrin Piirmets. "Klounid on suutnud ka haiglatöötajaid pisarateni naerma ajada – head ideed raviks võivad tekkida just siis, kui inimene ei muretse."

Igal neljapäeval ja tänavu märtsikuust peale ka teisipäeviti külastavad lastehaiglat Doktor Klounid, et tõsta raskelt haigete laste meeleolu ja aidata neil sel moel paraneda.

Aitavad haiglatöötajaid 

“Pikalt haiglaravil olevad lapsed teavad neljapäeva väga hästi ja ootavad seda pikisilmi, sest siis tulevad nende juurde ju klounid,”  rääkis onkohematoloogiaosakonna õendusjuht Katrin Piirmets. “Kui neid siis mõnel suve- või jõuluvaheaja neljapäeval ei tule, on jonn majas: “Aga kuhu klounid jäid?!”.”

On olnud kordi, kui klounid ei rõõmusta ainult lapsi, vaid ka täiskasvanuid – lapsevanemaid ja haiglatöötajaid. “Nad on suutnud meid ennastunustavalt, pisarateni naerma ajada,” ütleb lastehaigla õendusjuht Tiia Muts. “See võib olla vabastav ja teraapiline kogemus, seda enam, et paljud lahendused tõsistele probleemidele ja head ideed võivad tekkida just siis, kui inimene ei muretse.”

Juba seitse aastat Doktor Klounina lapsi rõõmustanud Jaanek Puu sõnul talle lihtsalt meeldib lastele esineda ja nalja teha. “Lastele haiglas esinemine tekitab pärast hea rahulolutunde,” rääkis Jaanek. “See on ütlemata mõnus tunne, kui oled saanud hästi palju lapsi naerma ajada ja kui lapsed on toredasti minu naljadega kaasa tulnud. Mõnikord ei taha naljategemist äragi lõpetada, sest nii suur hoog on sees.” 

Klounidelgi tuju heaks

Ükskord olevat juhtunud isegi niisugune lugu, et kui Jaanek parajasti poes jalanõusid vaatas, tuli tema juurde üks poiss koos oma emaga ja rääkis, et Jaanek olevat talle kunagi nii kõvasti nalja teinud, et tal hakkasid rõõmupisarad jooksma. 

Jaaneki kolleeg Aivar Minumets ütles, et ega Jaanek pole ainult lastele esinedes toreda jutuga naljamees, keda lapsed kilgates suurte silmadega vaatavad, vaid on umbes samasugune mõnus sell ka tegelikus elus.

Doktor Klounid käivad lastehaigla väikeste patsientide  juures juba 2007. aasta juunikuust.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.