"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Keskerakond kavatseb maksutõusu presidendi kaudu vaidlustada (0)
15. juuni 2015
Scanpix

"Viimase 8 aastaga on Reformierakond 20 korda tõstnud makse," lausus Kadri Simson, kelle sõnul kavatseb Keskerakond maksutõstmise seaduse juhul, kui see vastu võetakse, vabariigi presidendi kaudu vaidlustada, et seda välja ei kuulutataks. Nn kobareelnõu sidumisega peaministri umbusaldushääletusega on KE arvates rikutud Riigikogu kodukorda.

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni juht Kadri Simson rääkis Riigikogu kõnetoolis pärast rahaminister Sven Sesterile esitatud küsimuste-vastuste vooru ärakuulamist, et viimase 8 aastaga on Reformierakond 20 korda tõstnud makse.

“Siin taga peitub küüniline plaan suurendada inflatsiooni,” ütles Simson. “Kui see sisend, kütus, muutub kallimaks, muutuvad kallimaks ka hinnad.” Nii saab Simsoni sõnul raporteerida, et maksud laekuvad hästi, kuigi tegelikult majandus ei kasva. Tegemist on seega küünilise plaaniga teha Eestist veel kallim riik.

Antud hääletusega petetakse Simsoni sõnul seega valijaid. Rõivas eitas ETV otsestuudios seda plaani. Nüüd selgub, et Exceli tabeliga on kuludele katteallikad leitud. Kütuseaktsiisi peavad maksma kõik võrdselt. Eiratakse tuimalt Keskerakonna ja Vabaerakonna 28 000 allkirja selle vastu. Keskerakond oma usaldust valitsusele seega ei anna.

Tuus-Laul: oleme jõudnud lõksudesse

Marika Tuus-Laul (KE) küsis, kuhu oleme jõudnud Reformierakonna aastate pikkuse juhtimisega. Inimarengu aruanne teatas hiljuti, et oleme lõksudes, tööjõu, rutiinide, väikese palga jne lõksudes. Vaatamata pingutustele ei saa inimene aastaid parandada oma positsiooni. 10-20 aasta lõikes oleme jõudnud nn kestliku kahanemiseni. Valitsus ei mõtle, kuidas tootmist käima lükata, vaid kellelt saaks midagi ära võtta. Kuidas saaks kõige haavatavamaid rohkem “koorida”.

“Tore loosung oli IRL-il “Kodukulud alla!”,” meenutas Tuus-Laul. Eesti Energiast võeti dividende, tegemist oli aga ühtlasi varjatud maksu ehk elektrimaksu kehtestamisega. Sellepärast IRL valimistel kõrbeski. Valitsuse reiting pole kunagi nii madal olnud. Kuidas saab nii madala reitinguga peaminister veel postil olla, küsis Tuus-Laul.

“Millega lõpetasid riigid, kes hakkasid oma tulusid maksudega suurendama,” küsis keskerakondlane Heimar Lenk Riigikogu kõnepuldist.

“Kas me oleme ühegi sõnaga rääkinud, et peame arendama majandust ja tootmist, et vajame uusi ettevõtteid? Ei mäleta, et sellest oleks räägitud.”

Lenk: maksutõusud näitavad meeleheidet

Lengi sõnul toodame vaid palkmaju ja lastemööblit. Eesti tunnusmärk on ainult Estonia klaverid, aga rohkem midagi erilist ei ole. Hiljuti tehti suur remont kunagise Marati hoonele ja praegu on seal sildid nagu näiteks puhvet.

“Mustamäel, endisest ekskavaatoritehasest on toidupood tehtud, sellest läks varem aga toodang 32 riiki. Eesti maavara olid ekskavaatorid,” rääkis Lenk. “Nüüd räägime, et riigil pole tulu ja peame tõstma makse.”

Meie noor peaminister ja valitsus on Lengi sõnul kimbatuses. Suures meelehärmis hakkavad välja kirjutama maksutõuse. “Ei mäleta, et oleksime niipalju protestiallkirju saanud, kui protestisime Eesti raudteede erastamise vastu,” ütles Lenk.

“Tuleb mõelda mida peale hakata, Eesti riik on tupikus. Valitsus ei tea, mida peale hakata. Meie lemmiksõna on “toetused”. Äkki saaks toetust riigilt või Euroopast? Toetused on kätte saadud ja mida me nendega teinud oleme, kuhu jõudnud oleme? Igaüks teab ise, kuhu on meie palgad jõudnud. Meil on olematud pensionid ja ühed kallimad kaubad Euroopas. Tahtsime teha näidisriiki, tahtsime saada rikkamate, paremate ja ilusamate hulka. Nüüd kuulame raadiouudistes, kuidas turistide sissetulek väheneb.”

Lenk ütles, et juba praegu paneb noore peaministri valitsus käibemaksu juurde pooltühjadele hotellidele.

Toobal: lõhed on ka koalitsioonis

Riigikogu liige Märt Sults (KE) heitis aga Riigikogu kõnepuldist ette, et riik ei tõstnud koolitoidu alammäära. “Kui laps energiat ei saa, siis ta ei õpi. Kust ta selle võtab? Toidu seest. Kui suhkrut ja tärklist ei saa, siis läheb ta energiajookide peale. Süüa ei saa – tahab pätti teha. Kuidas saab rahandusminister öelda, et aktsiiside tõusuga ei lähe koolitoit õhukeseks?”

Sultsi sõnul on lapsed meie tulevik, ja kui laps pole tagatud korraliku toiduga, siis pole meil ka tulevikku.

Priit Toobal (KE) tänas oma sõnavõtus neid, kes andsid oma allkirja maksutõusu vastases aktsioonis. Maksupakett ei tee tema sõnul inimese elu paremaks. Kuna korralisi istungeid see hooaeg enam ei ole, tuleb 28 000 allkirja arutusele sügisel, rahanduskomisjonis.

Maksutõusu eelnõu on Toobali kinnitusel “suur sigadus”. Kuigi valitsus arutas neid eelnõusid eraldi, seoti nad üheks kobaraks. Et saadikud ei saaks kuute küsimust esitada, vaid kahte. Riigikogu esimees pidanuks selle eelnõu tagasi saatma. Valitsuskoalitsioon pole Toobali kinnitusel ka ise üksmeelne. 

Riigikogu kodukord ütleb, et usaldushääletuse sidumine eelnõuga on vajalik kas erimeelsuste puhul valitsuskoalitsiooni sees, kriisiolukorras või vähemusvalitsuse puhul. Ükski kolmest eeldusest ei ole seega täidetud. Kui tõesti need seadused vastu võetakse, pöördub KE seega vabariigi presidendi poole, et neid seadusi välja ei kuulutataks.

Toobal pöördus oma sõnavõtus ka sotside poole, sest just nende häältest sõltub, kas maksumuudatused võetakse vastu: “See on koht näidata, mis poliitikat te ajate. Kutsun üles Järva- ja Viljandimaa saadikuid, et nad ei toetaks seda eelnõud. Teil pole selleks mandaati. Mitte ükski ei lubanud, et tõstetakse aktsiisi.”

Erkki Savisaar: maksutõstmine on suur karistus

Riigikogu liige Erkki Savisaar aga märkis, et maksuseadustega koos muudetakse ka karistusseadust – karistatakse kõiki Eesti inimesi ja ettevõtteid suuremate kulude ja kõrgemate hindadega. “Ma ei tea, et varem oleks valitsus pöördunud nii karmilt rahva vastu.”

Savisaar kritiseeris ka sotsmaksu protsendilist langetamist. Lapsevanem pidi tema sõnul maksma 6-aastase lapse hambaravi eest, sest haigekassa raha oli otsas. Neid juhte on üle Eesti väga palju. Me karistame Savisaare sõnul seega kõige haavatavamaid. Riigiasutused, sealhulgas haigekassa, on saanud käsu kulusid vähendada. Põhjamaa tunnus on aga ennekõike kõrgel tasemel sotsiaalabi.

Kokku tõuseb diislikütuse ja bensiini hind 20 senti liitrilt. See karistab kõige enam maapiirkondade elanikke. Kõrge palgaga Soome maksab hajaasustuses elajatele toetust. Kõrge kütuse hind koormab omavalitsuste rahastamist. Valitsus peab KOVidele hinnatõusu kompenseerima. Ainuüksi Tallinnale läheb see maksma suurusjärgus 5 mln eurot. See karistab kõiki omavalitsusi.                            

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.