"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Alampalgakõnelused lähevad lepitaja juurde (0)
19. juuni 2015
Scanpix

Ametiühingute keskliit pöördus reedel riikliku lepitaja poole, et leida lahendus järgmise ja ülejärgmise aasta alampalga küsimusele.

Aprillist peetud kõnelused tööandjate keskliiduga pole tulemusi andnud ja erinevus nõudmise ja pakkumise vahel on väga suur, teatas ametiühingute keskliit.

Ametiühingute juhi Peep Petersoni (fotol) sõnul tuleb uus alampalk kokku leppida septembri alguseks, et see kajastuks ka riigieelarves. “llma lepitaja abita võib see eesmärk jääda täitmata. Suhted tööandjatega on head, aga läbirääkimised ei liigu,” ütles Peterson.

Alampalga küsimust arutasid sel nädalal nii ametiühingute keskliidu juhatus kui tööandjate keskliidu volikogu. Kumbki oma seisukohtades järeleandmisi ei teinud. Ametiühing nõuab jätkuvalt tulevaks aastaks alampalka 488 eurot ja ületulevaks 609 eurot. Tööandjate hinnangul võiks miinimumpalk olla 417 eurot järgmisel ja 448 eurot ülejärgmisel aastal.

Ametiühingute soov neil läbirääkimistel on leevendada palgavaesust. Eestis on enam kui 40 000 alampalka või sellele lähedast palka teenivat täiskohaga töötegijat. Et inimeste töökohad säiliksid, tuleb ametiühingu hinnangul allkirjastada kolmepoolselt valitsusega ka majanduslike meetmete pakett, mis võimaldab ettevõtetel alampalga kiirema kasvuga reaalselt toime tulla.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.