"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Cameron: EL-i liikmelisuse reform on käivitunud (0)
26. juuni 2015
Scanpix

Briti peaminister David Cameron tõstatas neljapäeval Euroopa Ülemkogul Briti liikmesustingimuste reformi teema, EL-i hinnangul kaalutakse vaid muudatusi, mis on Euroopa jaoks "ohutud".

Cameron ütles neljapäeval Euroopa Liidu tippkohtumisele saabudes, et tegemist on olulise “verstapostiga” Suurbritannia püüetes saavutada EL-ilt enne 2017. aastal korraldatavat referendumit paremad liikmestingimused.

EL-i liidrite tähelepanu on tippkohtumisel peamiselt Kreeka võlakriisil ja migratsiooniteemal, mistõttu arutati Cameroni ettepanekuid põgusalt vaid õhtusöögil.

“On olnud pikk öö ning me arutasime mõnesid väga olulisi teemasid, ent kõige enam on mul hea meel selle üle, et töö Briti reformi- ja läbirääkimisprotsessi ning referendumi kallal käib täie hooga,” sõnas Cameron hiljem. “Mulle öeldakse tihtipeale, et neid asju ei ole võimalik saavutada, see ei õnnestu sul kunagi. Me tõestasime taas, et me teeme selle ära. Me oleme alustanud protsessi ning see liigub.” 

Briti valitsusjuhi reformiettepanekute seas on konkurentsivõime tõstmine; õigluse tagamine eurotsooni-väliste EL-i riikide suhtes; suveräänsuse kaitsmine, sealhulgas erandi saamine EL-i pühendumusest liikuda “üha tihedama liidu” poole ning sotsiaaltoetuste piiramine EL-i migrantidele.

Briti liikmesustingimuste muutmise üle seisavad ees üksikasjalikud tehnilised arutelud.

Arvatakse, et teema võib leida reedeses lõppkommünikees mainimist.

Euroopa Liidu president Donald Tusk hoiatas, et Brüssel kavatseb kaalumisele võtta vaid muudatused, mis on Euroopa jaoks “ohutud”.

“Briti peaminister avalikustas rahvahääletuse plaanid liikmesuse üle. Nüüd algavad kõnelused Ühendkuningriigi liikmesustingimuste muutmise üle. See oli esimene samm pikas protsessis,” lausus Poola valitsusjuht.

Tuski sõnul on selge, et EL-i alusväärtused ei ole müügiks ning ei kuulu läbirääkimisele. “Me peame võtma Suurbritannia muresid arvesse, ent ainult viisil, mis on ohutu tervele Euroopale. Me tuleme selle küsimuse juurde detsembris tagasi,” lausus Euroopa Ülemkogu eesistuja.

Euroopa Parlamendi president Martin Schulz ütles, et EL-i lepingute muutmine on väga keeruline ning London ei tohiks vaid sellele keskenduda.

Briti ametnikud möönsid neljapäeval, et EL-i lepingute muutmine ei pruugi õnnestuda referendumi ajaks, ent Cameron kavatseb kindlustada õiguslikult siduvad lubadused EL-i seaduste muutmiseks.

Cameron pooldab EL-i jäämist juhul, kui tal õnnestub Briti liikmesustingimusi muuta.

Briti peaministri pressiesindaja sõnul on oluline “sisu ja asjaolu, et tehniline töö algaks enne suve”.

Euroopa Liidu kõrge ametnik Jonathan Faull on määratud juhtima Brüsselis Briti referendumi töörühma.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.