"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Kohus kuulutas pankroti, Avies lubab jätkata (0)
26. juuni 2015
Scanpix

Harju maakohus kuulutas reedel välja lennufirma Avies AS-i pankroti. Lennufirma sõnul jätkatakse lendamist ja minnakse kompromisslahenduse teed.

Pankrotimääruse peale võivad võlgnik ja pankrotiavalduse esitanud võlausaldaja esitada Harju Maakohtu kaudu määruskaebuse Tallinna ringkonnakohtule 15 päeva jooksul pankrotiteate avaldamisest, ütles Harju maakohtu pressiesindaja Kristina Ots BNS-ile.

“Sellist otsust oligi oodata ja sellel menetlusel on mitu poolt. On koht, kus plaanitakse teha seda likvideerimisega, ja samuti koht, kus likvideerimist ei tehta. Meie töötame selles suunas, et likvideerimist kui sellist ei tule,” ütles Aviesi juht Allan Soll BNS-ile.

“Otsuse käigus on mitmeid võimalusi, kuidas seda menetletakse. Meie liigume edasi, et jõuda kompromissini ja tervendamiseni, et ettevõte saaks edasi töötada,” lisas Soll ja märkis, et seda ohtu, et Avies turult kaob, praegu ei ole.

“Peame võimalikuks tegevuse jätkamist läbi võlausaldajatele suunatud kompromisspakkumise ja tervendamiskava ning sellise ettepaneku ajutine haldur kohtule ka tegi. Hetkeolukorras on ettevõte jätkusuutlik ning jätkame riigihankeliinide täitmist,” ütles Soll 16. juunil BNS-ile. Ta lisas, et kohus teeb 26. juunil otsuse, kas menetlus lõpetada või jätkata. “Kui otsustatakse menetlust jätkata, siis selle raames tehakse kompromissotsus, kus on kindlad tähtajad. Haldur peab selgeks saama, kui palju kellele võlgu ollakse, ja siis tuleb vaadata, kuidas edasi minnakse,” märkis ta.

Võlausaldajate esimene üldkoosolek toimub Harju Maakohtu Kentmanni kohtumajas 15. juulil. Võlausaldajad on kohustatud hiljemalt kahe kuu jooksul pankrotiteate väljaandes Ametlikud Teadaanded ilmumise päevast arvates teatama haldurile kõigist oma enne pankroti väljakuulutamist tekkinud nõuetest võlgniku vastu, sõltumata nõude tekkimise alusest ja nõude täitmise tähtpäevast.

Rootsi ettevõtted Swedewings AB ja Bromma Air Maintenance AB nõuavad kohtus Eesti lennufirma Avies AS-i pankrotti. “Siin on tegemist eriarvamustega ja väikekreeditoridega, oleme proovinud kokkuleppeni jõuda, aga pole jõudnud, nii et nad kasutasid seda väga ootamatult. Oleme tõesti kõik endast sõltuva teinud, et seda lahendada,” ütles Allan Soll mai algul BNS-ile.

Rootsi transpordiamet lõpetas tänavu märtsi alguses päevapealt Aviesiga sõlmitud kolm teeninduslepingut ega sõlmi lennufirmaga enam uusi. Lennufirmale heidetakse ette lendude ärajäämist, hilinemist ja põhjendamatut ebatäpsust.

Lisaks vallandas Avies eelmise aasta lõpus paarkümmend pilooti, kes pöördusid kohtusse, et nõuda endiselt tööandjalt mitme kuu eest saamata tasu.

Lennufirma Avies teenindab liine Tallinn-Kuressaare, Tallinn-Kärdla ja Tallinn-Stockholm (Arlanda).

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.