"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Euroopa börsid reageerisid tõusuga Ateena reformikavaga nõustumisele (0)
01. juuli 2015
Scanpix

Euroopa suuremad aktsiaturud reageerisid paariprotsendilise tõusuga teadetele, et Tsipras nõustus varasemalt arutluse all olnud reformikavaga.

Kell 12:40 seisuga oli Londoni börsiindeks FTSE 100 liikunud 1,5 protsenti ülespoole, Pariisi indeks CAC 40 tõusnud 2,6 protsenti, Frankfurti indeks DAX tõusnud 2,3 protsenti ja Madridi börsiindeks IBEX 35 tõusnud 2 protsenti. Milano börsiindeks FTSE MIB tõusis 2,2 protsenti,vahendas BNS.

Kreeka valitsusjuht Aleksis Tsipras saatis teisipäeva hilisõhtul Euroopa Komisjoni, Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) ja Euroopa Keskpanga juhtidele kirja, milles nõustub kõigi pühapäeval pakutud võlausaldajate nõudmistega, kirjutab Financial Times.

Financial Timesi valduses oleva kirja kohaselt pakkus Tsipras nõusolekut kõigile võlausaldajate nõudmistele, välja arvatud saarte maksutsooni kaotamine, samuti soovis Tsipras pikendada ajavahemikku, mil kärbitakse lisapensioneid ning tõstetakse pensioniiga.

Kreeka ja võlausaldajad katkestasid abiprogrammide läbirääkimised nädalavahetusel, kui Kreeka teatas, et paneb kreeditoride pakkumise rahvahääletusele. Teisipäeva varahommikul tegi Kreeka ettepaneku alustada uut finantsabiprogrammi, mille eest maksaks riik järgneva kahe ja poole aasta jooksul sissenõutavad laenud. Kolmapäeva öösel lõppenud tähtaja jooksul Kreeka IMF-ile 1,5 miljardi euro suurust laenumakset ei sooritanud.

Isegi kui võlausaldajad ja Kreeka peaksid omavahel kokkuleppele jõudma, peaks ka Kreeka parlament kõigi seadusemuudatuste poolt hääletama, mis on keeruline arvestades parlamendienamuse kasinuspoliitika vastast seisukohta. Samuti peaksid uue kokkuleppe heaks kiitma kõik eurotsooni riigid.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.