"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Eurogrupp ootab enne uusi kõnelusi ära Kreeka referendumi (0)
02. juuli 2015
Scanpix

Eurotsooni rahandusministrid otsustasid kolmapäeval oodata enne uute arutelude alustamist Kreekaga ära riigi vastuolulise referendumi võlausaldajate abipaketi tingimuste üle, teatas Slovakkia rahandusminister.

“Eurogrupp otsustas ühiselt oodata enne edasisi kõnelusi ära Kreeka referendumi tulemuse,” säutsus Peter Kažimír pärast konverentsikõnet 18 euroala kolleegiga. “Hoidugem valest otsast alustamisest.” 

Eesti rahandusminister Sven Sester kinnitas BNS-ile euroala rahandusministrite otsust, et enne referendumit arutelusid ei tule. “Pärast referendumit kohtuvad rahandusministrid kas videokonverentsi vormis või näost-näkku,” lausus ta.

Sesteri sõnul saadab Kreeka valitsus vastuolulisi signaale. “Ühest küljest väidavad nad, et neil ei ole mandaati kreeditoridega koostöö tegemiseks, teisest küljest on neil mandaat neile kirjade saatmiseks,” lausus rahandusminister.

Ateena esitas kolmapäeval laenuandjatele uue ettepaneku ligi 30 miljardi euro suuruse uue abipaketi saamiseks, ent Saksamaa teatas, et läbirääkimised enne referendumit ei jätku.

Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk ütles Twitteris, et Euroopa tahab Kreekat aidata, ent kedagi ei ole võimalik aidata enda tahte vastaselt. “Ootame Kreeka referendumi tulemused ära,” lisas ta.

Ateena lükkas nädalavahetusel tagasi võlausaldajate – Euroopa Komisjon, Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) ja Euroopa Keskpank – reformiettepanekud, mis võimaldanuks heakskiitmise korral Ateenal saada abipaketi viimase, 7,2 miljardi euro suuruse laenumakse.

Laenuandjate teine abipakett Kreekale lõppes 30. juunil. Samuti jättis Kreeka 30. juuni tähtajaks IMF-ile tegemata 1,6 miljardi euro suuruse võlamakse.

Kreeka korraldab 5. juulil laenuandjate reformiettepanekute üle rahvahääletuse.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.