"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Majutuse hinnad on turistide vähesuse tõttu langenud 7 protsenti (3)
07. juuli 2015
Scanpix

Rahandusministeeriumi teatel olid juunis toidu hinnamuutused samalaadsed kui varasematel kuudel; tavapärasest varem on alanud riiete allahindlus ning välisturistide hulga vähenemise tõttu on majutuse hinnad aastaga langenud 7 protsenti.

Statistikaameti andmetel langesid hinnad juunis eelmise kuuga võrreldes 0,2 protsenti ning aastases võrdluses ulatus hinnalangus 0,1 protsendini. Euroalas pidurdus hinnatõus esialgsetel andmetel 0,2 protsendini, ütles rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Kristjan Pungas pressiteates.

Kui mais pöördusid hinnad aastases võrdluses kergele tõusule, siis juunis vedas elektri ja soojuse odavnemine hinnad taas langusesse. Elektri börsihind alanes juunis uuele madaltasemele. Lisaks on kaugkütte hinnad langenud, kuna möödunud aasta lõpu naftatoodete hinnalangus teeb gaasi odavamaks hinnavalemist tuleneva üheksakuulise viivitusega. Seetõttu oli elekter 6,4 protsenti ja kaugküte ligi 4 protsenti soodsam kui aasta tagasi. Kui lisada juurde ka kütuse ligi 9 protsenti madalam hind, ongi need energiatooted peamine tegur, mis hinnataset madalal hoiab. Energiahindade langus ühtlasi tasakaalustab teenuste ja aktsiisikaupade – nagu alkoholi ja tubaka – kallinemist.

“Toidu hinnamuutused on samalaadsed kui varasematel kuudel: aiasaaduste hinnad järk-järgult tõusevad, samas piima-, liha- ja leivatooted odavnevad välisturgudel toimunud hinnalanguse mõjul. Lisaks on tavapärasest varem alanud riiete allahindlus ning välisturistide hulga vähenemise tõttu on majutuse hinnad aastaga langenud 7 protsenti,” rääkis ta.

Viimastel kuudel on inflatsioon olnud kooskõlas rahandusministeeriumi kevadise prognoosiga, mille kohaselt hinnatõus aasta teisel poolel välistegurite negatiivse panuse vähenemise tõttu järk-järgult kiireneb.

Kommentaarid (3)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Antivare
8. juuli 2015 04:31
Russofoobiale vaatamata oleks pidanud säilitama täisverelise kaubavahetuse. Vähemalt põllumeeste huvides. Raudteetransiit on aga teine asi ja seda pole siiani osatud teostada. Sellist Põhja-Tallinna elurajoonide öösiti toimuvat korraldust küll vaja pole!
Kai
7. juuli 2015 18:25
Venemaa vastu vihavaenu ässitamine on toonud meile palju kahju. Kasu lõikasid sellest reformistid, kes paljus hirmutamise ja vihavaenu teel kogusid hääli kergeusklikelt, vihast vahutavatelt ning meie riigi ja rahva saatusest mittehoolivatelt inimestelt. Nüüd on tulemus käes, kõik liigub allamäge.
Hanno
7. juuli 2015 18:16
Venemaaga vaenutsetakse, kuigi praegune Venemaa pole meile midagi halba teinud. Mitte ainult turism, kannatada on saanud loomakasvatajad, raudteelased, kuna kaubavahetus ei toimi ja neid vallandatakse.