"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Michal esitas batuudiõnnetuse tõttu ametite juhtidele arupärimise (0)
08. juuli 2015
Scanpix

Tartumaal kahe lapse surma põhjustanud batuudiõnnetusega seoses esitas majandus- ja taristuminister Kristen Michal nii tehnilise järelevalve ameti kui ka tarbijakaitseameti juhile järelepärimised.

“Soovisin teada, mida kavatsevad tarbijakaitse ning tehnilise järelevalve amet oma pädevuse piires vajadusel täiendavalt ette võtta, et näiteks mänguatraktsioone kasutataks ja seataks üles hoolikalt ning ohutult,” ütles Michal. Tema sõnul teevad mõlemad ametid koostööd politsei ja prokuratuuriga ning kui õnnetuse põhjused on välja selgitatud, saavad nõutavaid samme astuda. Michal lisab, et õnnetuse põhjuste uurimise järel saab hoolt kanda, et selliseid asju enam ei juhtuks, vahendas BNS Õhtulehte.

“Tehnilise järelevalve amet saab hinnata seadmete ohutust, millega üldse Eestis teenuseid osutada lubatakse. Tarbijakaitseamet saab kindlasti ka tulevikus teha kontrolle, et vajalik hoolsus ning selged juhised klientidele teenuste pakkumisel oleks tagatud,” ütles ta.

Tarbijakaitseameti kõneisiku Pille Kalda sõnul pöördub amet teenusepakkujate, avalike ürituste korraldajate, omavalitsuste jt poole ning koostöös tehnilise järelevalve ametiga juhivad nad tähelepanu ohutuse ja riskide maandamise võimalustele. Jooksva kontrolli käigus laatadel ja muudel avalikel üritustel kontrollivad ametnikud muu hulgas ka seda, kas atraktsioonidega teenuse osutamise nõudeid täidetakse.

Kalda kinnitusel pole õhkbatuutidega seotud probleemidega tarbijakaitseameti poole pöördutud. Samuti ei ole ametile laekunud pöördumisi, kaebusi ega vihjeid seoses nende müügi ja üüriteenusega.

Kalda sõnul ei ole batuutide puhul ohutusnõuded õigusaktidega spetsiifiliselt reguleeritud.

“Paraku ei suuda ka ükski regulatsioon ega muu seadusandlik tegevus täielikult välistada õnnetuste juhtumist. Õnnetusi aitab ära hoida müüjate, teenusepakkujate ning kasutajate teadlikkus võimalikest ohtudest, nende maandamine ning ohutuse prioriteediks seadmine,” ütles Kalda.

Pühapäeva õhtul juhtus Tartumaal Tõrvandi alevikus raske õnnetus, kus täispuhutav batuut võttis tuule alla.  Batuudilt  kukkunud poiss ja tüdruk, sündinud 2007. aastal ja 2009. aastal, surid vaatamata meedikute püüdele neid elustada. Veel kolm last viidi väga raskete vigastustega haiglasse.  Seitsmeaastane tüdruk pääses teisipäeval haiglast koju. Teised kaks tüdrukut, kel vanust neli ja viis aastat, on endiselt haiglaravil. Tartu Ülikooli kliinikumi teatel viibivad tüdrukud intensiivravis: nelja-aastase seisund on raske ja viieaastasel üliraske.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.