"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
JOOBNUD SUVI: Tabati üle 1100 roolijoodiku (0)
14. juuli 2015
Scanpix

Selle aasta suvekuudel on kõrvaldatud liiklusest 1103 alkoholi tarvitanud juhti. Esmaspäeval peeti kinni 40 joobnud roolikeerajat.

Eile korraldatud “Kõik puhuvad” reidi raames kontrollisid politseinikud üle Eesti ligi 10 000 autojuhti ning pidasid kinni 40 alkoholi tarvitanud roolikeerajat, teatas Politsei- ja Piirivalveamet (PPA) Pealinnale.

Viimaste aastate jooksul on politsei suurendanud joobekontrollide arvu aastas 100 000 võrra. Tänavu viie kuuga on politsei kontrollinud 350 000 juhti, mida on arvuliselt enam kui pool kõigist juhtimisõigusega inimestest. Iga päev kõrvaldavad politseiametnikud teedelt keskmiselt paarkümmend juhti ehk ligemale ühe joobes juhi tunnis.

PPA vanemkomissar Riho Tänaku sõnul saab liikluskäitumist järelevalvega küll osaliselt mõjutada, kuid nendib, et parema liikluskultuuri kasvatamisel on vastutusrikas roll kõigil liikluses osalejatel.

“Joobes juhtimine peaks olema üheselt mõistetav tabu meie ühiskonnas, mida ei aktsepteerita mitte kellegi seltskonnas ja mitte ühegi autojuhi puhul. Olgugi, et suurem osa inimestest mõistab, et alkohol ja roolikeeramine on pöördvõrdelised mõisted, kohtab siiski veel selliseid autojuhte, kes ei oska ega taha näha uimase peaga sõiduki juhtimisega kaasnevaid ohte. Mõned juhid hindavad oma võimeid ilmselgelt üle ja usuvad pimesi, et nendega sellises olukorras õnnetust ei juhtu. Alkoholi mõju organismile on aga peaaegu sarnane iga inimese puhul ja mõjutab märkimisväärselt meie koordinatsiooni-, reaktsiooni- ning tähelepanuvõimet,” rääkis Tänak.

“Rahvusvaheliste uuringute kohaselt on alkoholi tarvitanud juhil 22 korda suurem tõenäosus õnnetusse sattuda, kui kainel juhil. Õnnetuses hukkumise tõenäosus on koguni 200 korda suurem kui kainel juhi,” märkis Tänak ning rõhutas, et olenemata kogusest on alkoholi tarvitanuna rooli istumine mäng enese ja teiste elu või surmaga.

Selle aasta kuue kuu jooksul on alkoholi mõju all juhtide poolt põhjustatud 59 liiklusõnnetust, milles on hukkunud 4 ja saanud viga 78 inimest. Kokku on politsei üle Eesti sel aastal tabanud ca 4200 alkoholi tarvitanud juhti, kolmandikul juhtudel alustati kriminaalmenetlus, kuna sõidukijuht oli joobes. Kohus on sel aastal konfiskeerinud üle 50 kuriteovahendi ehk võtnud korduvrikkujatelt ära nende sõiduauto.

2014. aastal põhjustasid joobes juhid ligi veerandi (21,8% ehk 17 hukkunut) liiklussurmadest. See tähendab, et peaaegu iga neljas liiklusõnnetuses hukkunu on jätnud oma elu alkoholi tarvitanud juhi tõttu.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.