"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Leiti Koidula "Kosjaviinade" kadunud tekst (0)
24. juuli 2015
Scanpix

Kultuuriloolane Malle Salupere otsis Peterburi Teatriraamatukogus Lydia Koidulast rääkiva raamatu tarvis materjali ning avastas haruldase käsikirja.

“Oli väga suur üllatus, kui sain aru, et see on käsikiri, mis on olnud sada aastat kadunud,” tunnistab Salupere, vahendas BNS Postimeest.

Käsikiri on kehvas seisus ja viimane lehekülg on rebenenud.

“Aga tekst on õnneks loetav,” rõõmustab Salupere, lisades, et tegemist on äärmiselt väärtusliku leiuga, sest originaalkäsikirjas on hulgaliselt remarke ja repliike, mis on meile praegu tuttavast versioonist puudu.

Peterburi Teatriraamatukogus on hoiul üle tuhande eestikeelse näidendi ajavahemikust 1870–1917. Salupere nendib, et 90-ndatel on koostatud arhiivis olevatest tekstidest loetelu, kus on välja toodud ka Koidula näidendid, kuid keegi ei osanud arvata, et arhiivis ongi “Kosjaviinade” kadunud  originaal, mitte tsenseeritud variant.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.