"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Lai seakatku tõkketsoon tähendaks 6000 emise hukkamist (0)
28. juuli 2015
Scanpix

Lihatööstuskontserni hinnangul tähendaks Viljandimaa sigade aafrika katku laiema piirangutsooni kehtestamine seda, et Ekseko suurfarmist saadetaks esimeses järgus tapale ligikaudu 6000 emist.

Kui rakendub katastroofiline stsenaarium ja piirangutsooni arvatakse kõik Viljandi- ning Valgamaa seafarmid, siis läheks Viljandimaal Viiratsis asuvast Ekseko farmist nii kiiresti kui võimalik tapamajja 6000 emist, lisaks hukataks ligikaudu 14 000 imikpõrsast ja 6000 võõrdepõrsast, vahendas BNS AS-i HKScan Estonia juhatuse esimehe Teet Soormi kirja asjaosalistele.

Kahe kuni kolme kuu jooksul selguks seejärel piirangutsoonist pärit nuumsigade turustamise võimalikkus ja kasumlikkus. “Erimärgistuse ja ekspordipiirangute tõttu ei ole prognoos positiivne, toimub teine emiste ja põrsaste tapmise ja hukkamise laine. AS Rakvere Farmid seakasvatus nendes maakondades peatub,” kirjeldas Soorm võimalikku tulevikustsenaariumit.

Kui oletada, et Ekseko farm jääks piirangutsoonist välja, kuid ülejäänud Viljandi- ja Valgamaa farmid jäävad tsooni, siis peab ettevõte alustama toodangu ligi 20-protsendilist vähendamist, kirjutab ta. Seitsme kuni üheksa kuu jooksul suletaks ja konserveeritaks täielikult viis piirkonna seafarmi, mis annavad 8 protsenti Eesti sealihatoodangust.

Seetõttu soovib HKScan, et Euroopa Komisjoni poolt kehtestatav võimalik piirangutsoon ei laieneks suurfarmidele. “Nii nagu autodega sõitmist ei saa keelata ühe avarii pärast, ei saa ka lõpetada sigade kasvatamist kahe-kolme väikese nakatunud farmi pärast, kus ühtlasi valitses korralagedus ennetusmeetmete osas,” tõdes Soorm.

Seetõttu soovitab ettevõte mitte arvata piirangutsooni suuri tootmisfarme, kus ennetusmeetmeid on järgitud; vajadusel võiks HKScani hinnangul ennetusmeetmeid ja kontrolli tõhustada.

Ennetusmeetmeid mitte jälgivad farmid tuleks siiski piirangutsooni jätta või teostada sundlõpetamine ja sigade sundmüük; sundlõpetamist tuleks sellistes sigu oma tarbeks kasvatavates farmides rakendada ka väljaspool piirangutsooni, kirjutab Soorm.

Kui nuumafarm satub piirangutsooni, ei tuleks HKScani hinnangul mitte rakendada sealt pärinevale lihale müügipakenditel erimärgistust. “Selleks puudub praktiline vajadus, sest jälgitavus on kõige paremini teostatav partiinumbri alusel,” märkis ta.

Samuti tuleks ettevõtte hinnangul töötada välja konkureetsed piirangutest tingitud kahjude hüvitusskeemid, mis arvestaks tõuloomade, emiste, kultuide, nuumikute ja põrsaste hinda nende tegeliku turuväärtuse alusel.

Ekseko farmis toodetakse aastas ligikaudu 280 000 põrsast, mis saadetakse nuumale erinevatesse farmidess üle Eesti, sealhulgas 40 000 nuumikut Viljandimaale ja 6000 nuumikut Valgamaale. Kokku toodab AS Rakvere farmid ligikaudu 260 000 nuumikut aastas, mis moodustab ligikaudu 40 protsenti Eesti sealihatoodangust.

Eesti Päevaleht kirjutas teisipäeval, et kui Euroopa Komisjon Viljandimaal kuulutab Aafrika seakatku levimise tõttu välja katkutsooni, mis hõlmab endas ka HKScanile kuuluvaid Ekseko seafarme, siis ähvardab sadu inimesi töökaotus.

Maaeluminister Urmas Kruuse on öelnud, et põllumajandusministeerium ning veterinaar- ja toiduamet kõvasti teavitustööd, et veenda Euroopa Komisjoni langetama Eesti kohta suhteliselt erandlikku otsust: jätta katkukoldest kõigest 15 kilomeetri kaugusel asuv suurtehas piirangutsoonist välja.

Eelmisel nädalal leiti Viljandimaal Viljandi vallas Ridaküla külas asuvast seafarmist ning samas maakonnas Kolga-Jaani vallas Leie külas asuvast seafarmist SAK, hävitamisele läks üle 500 sea; samuti on seakatk diagnoositud Valgamaal ühes ühe seaga farmis. Esmaspäeval teatati ka kolmandast seakatku juhtumist Viljandimaal.

Valgamaal diagnoositud SAK-i tõttu kehtestatud tõkketsoonis on kaks väiketalu, Viljandimaa tsoonis on kuus farmi, millest ühes on 131 siga.

Inimestele SAK ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima ettenähtud bioohutuse meetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.