"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Õiguskantsleri hinnangul ei saa vangide suitsetamist keelata (0)
28. juuli 2015
Scanpix

Sotsiaalministeeriumi plaan keelata vanglates ja nende piiratud maa-aladel suitsetamine läheb õiguskantsleri Ülle Madise (fotol) hinnangul vastuollu põhiseadusega.

Õiguskantsler märgib kirjas tervise- ja tööministrile, et ehkki tubaka suitsetamisel on vaieldamatult kahjulikud mõjud nii suitsetajale endale kui ka teda ümbritsevatele isikutele, ei saa mööda vaadata asjaolus, et seegi tegevus on põhiseaduse kaitsealas, vahendas ERR.

Ta viitab põhiseaduse paragrahvile, mis ütleb, et igaühel on õigus vabale eneseteostusele, kuid igaüks peab oma õiguste ja vabaduste kasutamisel ning kohustuste täitmisel austama ja arvestama teiste inimeste õigusi ja vabadusi ning järgima seadust.

Madise selgitas, et vanglas viibiva isiku jaoks ei pruugi suitsetamise näol olla tegemist pelgalt tervisele kahjuliku harjumusega, vaid suitsetamisel on vähemalt kinnipeetavate endi jaoks nende hinnangul igavust peletav ja stressi leevendav toime.

Samuti on pere toetuse ja sõprade puudumine faktorid, mille tõttu kinnipeetavad tunnevad vajadust suitsetada.

Õiguskantsleri hinnangul on suitsetajate õigusi võimalik piirata mittesuitsetajate tervise huvides vangla siseruumides, mis ei ole kohandatud selliselt, et suitsetajad mittesuitsetajate tervist märkimisväärselt ei ohustaks.

“Suitsetamise täielik keelustamine vanglas olla küsitava proportsionaalsusega meede, millega kaasuvaid mõjusid ei pruugi olla võimalik küllaldaselt ette näha,” rõhutas ta.

Sotsiaalministeerium ja justiitsministeerium plaanivad 2016. aasta 1. novembrist muuta vanglad täielikult suitsuvabaks territooriumiks. Suitsukeeld hakkaks kehtima ka vanglatöötajatele ja külastajatele.

Eelnõu seletuskirjast selgub, et suitsetavaid kinnipeetavaid on vanglates üle 2000 ehk ligi 3/4 kinnipeetavatest.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.