"Hea nali on siis, kui sa ei pea selle järel ütlema, et ma tegin nalja. Kui sa seda juba pead ütlema, siis järelikult polnudki tegu naljaga."

Tõnis Niinemets, näitleja ja koomik
Evelin Ilves: riigipea eksabikaasa lõpetamine rentslis näitab mehe ja riigi võimekust! (1)
13. august 2015
Scanpix

Katked Evelin Ilvese uuest raamatust näitavad, et talle meeldivad Tallinna alkoholipiirangud, samas nendib ta, et valitsus ei kiirusta riiklikus alkoholipoliitikas suuri muudatusi tegema.

Terviseteadliku inimesena teab endine esileedi, et liigne alkoholitarbimine on hävitav. “Parlamendivalimiste lähenedes on Tallinn teinud ettepaneku piirata pühapäeviti alkoholi jaemüüki ja hakata vähendama alkoholi müügikohtade arvu. Kuigi seda ettepanekut võib pidada politiseerituks ja valimistega seotuks, aitab arutelu selle üle suurendada üldsuse teadlikkust,” kirjutab ekspresidendiproua Evelin Ilves oma äsja ilmunud raamatus “Kirju”, mille avalik esmaesitlus toimub laupäeval, 15. augustil Paides arvamusfestivalil. “Valitsus ei ole seni kiirustanud alkoholipoliitikas suuri muudatusi tegema…”

Ilves leiab, et meil koheldakse seniajani naisi ja mehi erinevalt. “Me kardame, et kvoodid aitavad väiksema professionaalsusega inimesi liiga kergesti suure võimu ligi. Aga äkki annavad nad naistele lihtsalt enesekindlust ja juurde julgust valitsevas meestekesksus üldse kandideerida? Ja see on juba hoopis teine lugu,” arvab Evelin Ilves. “Kus rohkem-vähem, aga piltlikult öeldes märgatakse naiste puhul ikka enne nägu ja meeste puhul tegu!”

Taunib lapsministreid

“Eesti ühiskond on kummuli kukkumiseni kaldu seepärast, et Eesti naised valivad järjekindlalt vaid mehi end valitsema,” märgib Ilves. “Mida aeg edasi, seda nooremaid. Noorte meeste juhtivateks omadusteks on aga teadagi võitlev sõjakus, uljus ning järelemõtlematus. Vastutustundest ja stabiilsusest on samuti raske rääkida. Nii me siis vangutame päid, kuidas üks autoga kihutab, teine Hummeri suhtes vastupanu osutada ei jaksa, rääkimata noorministrite ülbamisest valitsuse istungitel. Kui me aga stabiilset ühiskonda tahame, ei peaks me oma häält säärastele kinkima. Isegi suure raha eest müüma mitte!”

“Arusaadavatel põhjustel ei kuula see klikk rahva arvamusi ei vanemapalga ega pensionide teemadel, ta võitleb raevukalt ja häälekalt Euroopa edasise arengu vastu, sest midagi originaalsemat ei lase puudulik kogemustepagas ja lünklik haridus välja mõelda. Veelgi enam, kuna ta ise näib suurepäraselt toime tulevat, leiab ta vajaliku seda ka rinnalastelt ja vanaemadelt nõuda.”

Tulumaksulangetus on farss

“Olgem ausad – enamikule Eesti elanikkonnast tähendaks 26 protsendi muutumine 24 protsendiks vaid Valla vorsti vahetamist Saaremaa toodangu vastu,” kirjutab Ilves. “Selle “elukvaliteedihüppe” tegelik hind aga kajastub avalikele teenustele mõeldud raha jätkuvas “normeerimises”: koolide sulgemises, õpetajate ja meditsiinitöötajate madalates palkades, huviringide kallinemises. Ka selles, et paljudes maapiirkondades pole enam ööpäevaringset politseivalvet. Ja et lapse koolipäev venib suurte vahemaade tõttu kümnetunniseks,” kirjutab Evelin Ilves. “Ameerikas, maailma liberaalseimas ühiskonnas, on alla 12-aastaste üks koju jätmine seadusega keelatud. Meil on sunnitud ka nelja-viieaastased vanemate rahapuuduse tõttu päevi üksinda veetma.”

Ilvese sõnul toob riigipea ekskaasaks olemine kaasa pigem muret  kui õigusi. “Kui näiteks riigipea endine abikaasa lõpetab rentslis, eks see kõnele siis sama palju ka riigi kui tema enda võimekusest,” selgitab Ilves. “Mu sõbradki ei usu, et mu sissetulek ongi null, et mul ei ole tööd, kodu, autot, mitte midagi… Pole isegi töötu abiraha õigust. Sotsiaalsed garantiid kehtivad riigipeale, aga tema lahutatud kaasa pea üheksa-aastane tegevus on võrdsustatud koduperenaise omaga. Järelikult ütleb riik, et ühiskondlike teemadega ja heategevusega tegelemine on tema silmis üks suur null.”

“Kord jäin Mailis Repsiga – meil käivad lapsed ühes koolis – sel teemal jutustama, ja siis ta mainis, et kui oled riigikogu liige ja saad sel ajal lapse, siis peadki tööle tagasi minema nii kiiresti kui võimalik, kuna emapalka sa ei saa,” jätkab Ilves.

Ilvesele meeldib Gustav Suitsu mõte, et riik peaks rahvale koduks olema. “Just see on praeguses Eestis puudu!” tähendab ta.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

ära vingu
13. aug. 2015 22:26
pole sulle exmees ega riik sentigi võlgu