"Olen aeg-ajalt kuulnud, et kolleegid mujal maailmas imestavad, kuidas meil on õnnestunud siin luua nii elav ja kõrgel tasemel muusikaelu."

Tõnu Kaljuste, dirigent
Pärtel: epideemia põhjus on õigel ajal laskmata jäänud metssead (0)
26. august 2015
Scanpix

Veterinaarameti peadirektor Ago Pärtel kinnitab, et ameti tegevus on olnud adekvaatne. Epideemia põhjus on metssigade arvu vähendamata jätmine.

“Eelmise aasta veebruaris, vahetult enne seda, kui katk Poolasse ja Leetu jõudis, tegime keskkonnaministeeriumile ettepaneku vähendada metssigade arvukust looduses vähemalt 20% ja lõpetada piiriäärsetes tsoonides lisasöötmine, mis oleks loonud puhvri. Millegipärast polnud see ettepanek siis populaarne. Millegipärast loodeti, et viirust on võimalik ka teiste meetoditega metsas kinni hoida,” rääkis Pärtel Eesti Päevalehele.

Ta kinnitab, et Eesti loomapidaja ei ole laisem või lohakam kui Läti või Leedu oma. “Minu teooria on see, et metssigade arvukus ja kontsentratsioon on suurem, kui me oskame arvata, ning mida rohkem loomi on kindlal maa-alal, seda lihtsamini toimub nakatumine. Ilmselt liikusid metssead juulis põldudele, nüüd vili valmib. Haigus on liikunud farmidele väga lähedale ja seda on keskkonnas piisavalt palju, et enam ei piisa isegi normaalselt toimivate ohutusnõuete täitmisest.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.