Venemaa propaganda edu selles seisnebki, et valesid tambitakse järjekindlalt, seal ainult jaburused ongi. Kõige krooniks on aga ütlemine, et Venemaa pole kunagi kellelegi kallale tunginud.

Toomas Alatalu, väliskommentaator
Pagulasabi: meedia on keskendunud sensatsioonile (0)
07. september 2015
Scanpix

MTÜ Eesti Pagulasabi juhatuse esimehe Eero Jansoni hinnangul on Eesti meedia pagulasi puudutavate teemade osas keskendunud sensatsioonile ja probleemiks on ka vähene allikakriitilisus.

Laias laastus meediakanalid on ikkagi kontsentreerunud suuresti sellele sensatsioonile, ei suhtuta väga allikakriitiliselt oma infosse. Pigem publitseeritakse kohe mingisugune lugu millestki, mida keegi väitis või ütles, selle asemel, et neid fakte ka kontrollida ja mõelda ka nendele tagajärgedele, mis sellisel kajastusel võib olla,” ütles Janson BNS-ile.

Ühe näitena nimetas ta keskendumist pagulaste vastuvõtmise kuludele, mis õhutab ühiskonnas täiendavalt emotsioone ja vastuseisu. “Ühesõnaga, selline tarbetu paanika tekitamine ilma fakte eelnevalt kontrollimata, see on olnud üks märkimisväärne probleem,” tõdes Janson.

Jansoni sõnul on pagulaste vastuvõtmise vastastel olnud väga lihtne visata õhku väiteid ilma neid kuidagi põhjendamata. “Kui mingisugune number või väide on õhku läinud, siis seda tagasi purki saada või ümber lükata on kaunis raske. Need hakkavad oma elu elama ja nii see läheb,” nentis Janson.

“Selles mõttes kindlasti peaks rohkem olema näha ka puhtalt nende inimeste lugusid, puhtinimlikke lugusid, näidata seda inimlikku mõõdet sellel suurel inimkatastroofil, mis mitmel pool maailmas toimub, mitte ainult keskenduda nendele arvudele ja kiirele reportaažile, aga ka süvitsi minna ja neid lugusid näidata,” rääkis Janson.

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esmaspäeval korraldatud pagulastemaatika meediakajastusele keskendunud ümarlaua eesmärk oli Jansoni sõnul rahulikus õhkkonnas saada panus justnimelt pagulasorganisatsioonide ja selle sihtgrupiga lähemalt kokku puutuvate inimeste käest. “Ma arvan, et kindlasti on ääretult vajalik, et ka kõik suuremad meediakanalid saaksid näiteks minister Pevkuriga või Tsahknaga maha istuda ja nendel teemadel ka sellises formaadis rääkida,” sõnas Janson.

Ainsa meediaorganisatsioonina ümarlaual esindatud olnud Eesti Rahvusringhäälingul on Jansoni sõnul ilmselgelt erameediaga võrreldes suurem vastutus, kuna tegu on avalik-õigusliku organisatsiooniga. “Mitte, et erameedial ei oleks vastutust, väga suur vastutus on ja ma arvan, et vastutust on kohati ka mitte võetud,” sõnas Janson.

Esmaspäeva hommikul riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni kutsel toimunud ümarlaual osalesid MTÜ Eesti Pagulasabi, MTÜ Johannes Mihkelsoni Keskuse, Eesti Inimõiguste Keskuse, MTÜ Mondo, AS-i Hoolekandeteenused, Vao varjupaigataotlejate vastuvõtukeskuse, MTÜ Sõbralik Eesti ja Eesti Rahvusringhäälingu esindajad.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.