"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Ametiühingud: Nordea rikub regulaarselt töötajate esindaja õigusi ega tunne seadusi (1)
08. september 2015
Scanpix

Eesti Ametiühingute Keskliidu (EAKL) esimees Peep Peterson ütles, et Nordea pank on panga ametiühingu esindaja survestamise ja hoiatamisega rikkunud korduvalt Eesti seadusi. Nordea on Hannes Veskimäel piiranud suhtlemist töötajatega, keeldunud andmast teavet soolise palgalõhe kohta Nordea pangas, hoiatanud meediaga suhtlemise eest ning ähvardanud töölepingu lõpetamisega.

“Meie hinnangul ei ole tööandja ehk Nordea pank teadlik Eestis kehtivatest töötajaid puudutavatest seadustest ja rikub neid,” ütles Peterson BNS-ile.

Ta lisas, et EAKL nõustab ja aitab Nordea panga ametiühingu esindajat Hannes Veskimäed. “Me nõustame usaldusisikut, kuidas end organisatsiooniliste vahenditega kaitsta. Oluline on ka teiste ametiühingute tugi ja teotus ning kolmanda asjana on ka teatud organisatsioonisisesed meetmed, kuidas õiguslikud kord taastada,” märkis Peterson.

Eesti Finantssektori Töötajate Liidu (EFL) hinnangul on Nordea pank viimase kuue kuu jooksul regulaarselt rikkunud panga ametiühingu esindaja Hannes Veskimäe õigusi, teda teiste töötajate ees solvates ja diskrimineerides.

EFL märgib pressiteates, et Nordea on ametühingu esindajale seadnud ebamõistlike tingimusi töötajate koosolekuteks, piirates töötajate esindaja suhtlemist töötajatega, keeldudes andmast töötajate esindajale teavet soolise palgalõhe kohta Nordea pangas, hoiatades töötajate esindajat meediaga suhtlemise eest ning ähvardades töötajate esindajat töölepingu lõpetamisega.

“Töötajate esindaja õiguste rikkumine on kõikide Nordea töötajate õiguste rikkumine ning töötajate esindaja diskrimineerimine on kõikide Nordea töötajate diskrimineerimine,” kirjutab EFL.

Sellest lähtuvalt kutsub EFL Nordea panka üles muutma oma suhtumist Eesti Vabariigi põhiseaduses sätestatud ühinemisvabaduse põhimõtetesse ning järgima Eesti Vabariigi õigusakte ning austama Eesti töötajate õigusi

Petersoni sõnul loodavad nad nii Nordea panga kui teiste ametiühingutega koostööd teha, et panga ja ametiühingu vahelised suhted normaliseerida ja seadused taas kehtima saada.

BNS kirjutas eelmise nädala neljapäeval, et Nordea pank andis ametiühingu esindajale Veskimäele kirjaliku hoiatuse, kus süüdistas Veskimäed pangaandmete avalikustamises, töömeilide kasutamises töökohustustega mitteseotud eesmärkidel ja töölt puudumises. Veskimäe hoiatusele alla ei kirjutanud.

Nordea pank ei soovinud juhtumit kommenteerida. “Eelistame jätkuvalt arutada Nordea siseküsimusi vahetult asjasse puutuvate osapooltega, mitte lahata neid meedias,” ütles Nordea kliendikommunikatsiooni projektijuht Mirjam Mikkin.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

jah
8. sept. 2015 12:07
Ju see pank on Reformi diktatuuri kaitsva tiiva all.