"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Tallinna filharmoonia saadab muusikud koolidesse esinema (0)
14. september 2015
Scanpix

Tallinna filharmoonia kutsub laupäeval Mustpeade majja hooaja avakontserdile "Ameerika serenaad" ning loob noortele Kivirähu tekstide ja Rannapi muusikaga jutustuse.

Hooaja avakontserdil 19. septembril kell 19 Mustpeade majas esitab Tallinna kammerorkester peadirigent Risto Joosti juhatusel Ameerika-teemalise kava.

“Selles kavas on Ameerika koht, kuhu põgeneda ja välja rännata – uue maailma ja uue alguse sümbol,” ütles Tallinna filharmoonia direktor Margit Tohver-Aints. “Kava lisaväärtusteks on lapsena koos vanematega Eestist Ameerikasse siirdunud noore helilooja Jonas Tarmi uudisteos “Pagulane merel””. “See teos heidab vaid põgusa pilgu probleemile, mis on alati olnud ja jääb,” ütles Tarm.

Samuti saab nautida maailmakuulsa noore Vene-Ameerika viiuldaja Ilja Gringoltsi mängu Guarneri “del Gesù” viiulil.

Maailmatasemel uus klaver

Hiljuti sai Mustpeade maja maailmatasemel Steinway klaveri. “See annab algavale hooajale hoopis uued võimalused,” kinnitas Tohver-Aints. “Valmistame ette terve sellele maailma tippklassi kuuluvale kontsertklaverile pühendatud sarja, mis peaks Mustpeade maja Valgesse saali tooma nii soolokontserdid kui ka kammermuusika õhtud.”

Tohver-Aintsi sõnul saab filharmoonia uuel hooajal ka resideeruva helilooja, kes spetsiaalselt neile uudisteoseid kirjutama hakkab.
“Sel hooajal kirjutab Tallinna filharmooniale teoseid Tõnu Kõrvits,” rääkis filharmoonia direktor. “Tema uue vokaaltsükli “Lageda laulud” esiettekanne on Risto Joosti dirigeerimisel juba oktoobri lõpus. Detsembris on Mustpeade maja portreesarjas Tõnu Kõrvitsale pühendatud ka teemaõhtu.”

Koos linna haridusametiga jätkub ka jaanuaris avalöögi saanud noorte filharmoonia sari. “Kui varem oli tegu koolitunniga kontserdisaalis, siis nüüd lähevad muusikud ise koolidesse esinema,” lausus Tohver-Aints. “Noorte filharmoonia jaoks valmib muusikaline jutustus “Vana saabas”, kus Rein Rannapi muusika vaheldub Andrus Kivirähu tekstiga.”

Saapajutt muusikas

Noortepärase kontserdi esiettekanne on novembris Mustpeade majas, kaasa teeb Tallinna kammerorkester Risto Joosti juhatusel.
Tohver-Aintsi sõnul on noortele ja lastele mõeldud sündmused väga olulised, sest noores eas kogetu mõjutab tulevasi valikuid elus: “Hariduslik projekt ei pea olema ülearu pedagoogiline, pigem laste suunamine millegi huvitava juurde, mida nad varem ei ole kogenud. Usun, et põnevad programmid kasvatavad lojaalse publiku tulevikuks.”

Tasuta ühiskontserdi “60 aastat sõprust” annavad 16. septembril kell 19 Estonia kontserdisaalis ühendorkestrina Kymi Sümfonietta ja Tallinna kammerorkester. Kõlavad Eesti ja Soome sümfoonilise muusika märgilised teosed, Heino Elleri “Koit”, Eduard Tubina “Süit eesti tantsudest” ja Jean Sibeliuse Viies sümfoonia. Kontsert on pühendatud Kotka ja Tallinna kui sõpruslinnade 60. aastapäevale ja seda dirigeerivad Risto Joost ja Atso Almila Soomest. Tasuta pileti saab Piletilevi müügipunktidest või internetipoest, piletiga on tagatud kontserdil istekoht.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.