"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Riik hakkab uuest aastast koolitama pagulaslaste õpetajaid (0)
15. september 2015
Scanpix

Haridusministeerium alustab tuleval aastal spetsiaalseid koolitusi, et olla valmis õpetama lapsi, kes ei oska sõnagi eesti keelt.

“Eesti keelt õpetatakse uussisserändajatele – nii välismaalt siia tööle tulnud vanemate lastele kui ka nt rahvusvahelise kaitse taotlejatele ja saajatele – sihtkeele ehk eesti keele baasil eraldi õppekava alusel,” ütles haridusministeeriumi üldhariduse osakonna peaekspert Kersti Kivirüüt. „See tähendab, et õpetaja ei pea oskama näiteks prantsuse, jaapani või araabia keelt. Küll aga peab õpetaja oskama keelekümbluse metoodikat,” lisas ta. Selleks teeb riik koolitusi ja annab SA Innove keelekümbluskeskuse kaudu metoodilisi materjale, vahendas BNS.

Leht märgib, et Eestis on mitu kooli, kellel on teistele jagada kogemusi välismaalt tulnud õpilaste vastuvõtmisel.

Ühe suurema kogemusega on Tallinna Lilleküla gümnaasium, kus on õppimas käinud üle 40 välismaalt pärit õpilase. Kooli spetsialiseerumine sai alguse 2003. aastal, kui üks Eestisse kolinud Itaalia pere tahtis oma viis last nende kooli panna. Õpilasi on tulnud üle maailma, näiteks Sri Lankast, Pakistanist, Lõuna-Aafrikast ja Brasiiliast.

Paasi kogemusel on parem, kui ühes klassis on korraga kaks-kolm, äärmisel juhul neli veel keelt õppivat last ja ka kooli peale mitte rohkem kui kümme protsenti õpilasi. “Seda ka põhjusel, et kui neid on rohkem, hakkavad nad omavahel oma keelt rääkima ja eesti keele õpe võib jääda unarusse,” lisas ta.

Omavalitsused saavad rahvusvahelise kaitse saanud laste eest toetust mitmest allikast ning peale selle pakub riik koolidele ja omavalitsustele tasuta lisatuge nii koolituste kui ka õppevara jaoks. Toetused sõltuvad omavalitsuse suurusest.

Kõigepealt saab omavalitsus iga uus-sisserändajast õpilase eest haridustoetust või nn pearaha, mis on sellel aastal 1367–2329 eurot aastas. Selles sisaldub tööjõukulu, täiendusõppe, õppevahendite, koolilõuna ja investeeringute toetus.

Sisserändajast õpilase keeleõppetoetus on 400 eurot aastas.

Rahvusvahelise kaitse saanud lapse eest on võimalik taotleda sotsiaalministeeriumi kaudu rahvusvahelise kaitse saanute keeleõppetoetust, mis on 1080 eurot kahe aasta peale. Seda toetust saab taotleda nii täiskasvanute kui ka laste jaoks.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.