“Kõvaks meheks peeti seda, kes tõi näiteks 300 turisti Malaisiast, aga mitte 1000 Soomest."

Mait Talu, Vanalinna ettevõtjate ühingu juhatuse liige
ARVAMUS: Äärmuslik kotti piilumine (0)
21. september 2015
Scanpix

Koolitulistamine, millest arvatavasti on ajendatud haridus- ja teadusministeeriumi plaan lubada õpetajatel tulevikus iga kell lapse koolikotti piiluda, on Eestis siiski üliharv juhtum, mis loodetavasti ei kordu. 

Meedial näis olevat pigem huvi teada saada, millega küll õpetaja last ärritanud oli, ja mitte ühene hukkamõist.

Kas aga pidada juba eos ohtlikuks kõiki õpilasi ja anda koolitöötajatele õigus avada suvalisel ajal lapse kott, tasku või kapp? See oleks äärmuslik samm. Sest igaüks meist vajab turvalist tsooni, isiklikke asju ja privaatsust. Ka väike laps. Kui nüüd koolis selline pelgupaik temalt võtta, kas ei kasvata see siis hoopis usaldamatust ja vimma?

Kas poleks ennekõike abi hoopis sellest, kui rohkem meenutada seda vanamoelist, kuid elutarka käitumisreeglit vanema, olgu see siis ema-isa või õpetaja, austamisest. Kuigi praegune moesõna tundub olevat võrdsus, pole oma elutarkuses õpilane ja õpetaja ikka võrdsed küll. Muidu kaoks igasugune kooli mõtegi.

Tõsi, et õpilase sõimu ja ülbuse ees on õpetaja sellest aastast veelgi kaitsetum, seda jaanuaris jõustunud karistusseadustiku muudatuse tõttu. Uue seadusesätte järgi pole klassiruum enam avalik koht, ja nii sai kohtus õiguse ka ühes Järvamaa koolis õpetajat tunni ajal mitme vandesõnaga tänitanud õpilane.

Muidugi vajavad õpetaja ja õpilase suhted piiri seadmist. Kui eelmisel sajandil võis õpetaja õpilast joonlauaga vastu sõrmi või peopesi lüües korrale kutsuda, siis sel sajandil on põhjust sedasama karta õpetajal. 

Pole ju kuigi haruldased teated, kus õpilane õpetajal rinnust rabab või ka rusikad käiku laseb, irvitavast sõimust ja käskudele vilistamisest rääkimata. Kes või mis kaitseb vägivalla olukorras õpetajat?

Õpetajate liidu juhatuse esimees Astrid Sildnik meenutab tänases lehes, et kuigi Eesti Vabariigi lastekaitseseaduses on ära toodud ka lapse kohustused, on need paraku varju jäänud. 

Nii tundubki paljudele lapsevanematele ning lastele endale, et õpilasel on ainult õigused ja kirgi kütab pigem potentsiaalsete korrarikkujate kaitse kui nende tegude tagajärjed.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.