"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
PÕNEV TEATRIÕHTU: Mustpeade majas saab osaleda kriminaaldraamas (0)
22. september 2015
Mustpeade maja

Pühapäeval, 27. septembril kell 19.00 etendub Mustpeade majas kriminaalne keskajateemaline draama "Viimane mustpea" kahes vaatuses.  

Tallinna Filharmoonia tellis Indrek Harglalt mustpeade-ainelise teose, mille esietendused olid 2014. aastal ja mida nüüd saab näha vaid korda aastas Mustpeade maja kaitsepühaku Mauritiuse päeva aegu septembri lõpus.

Kutsuda linnarahvast osalema meie enda linna ühes loos, on Tallinna Filharmoonia uus traditsioon. Etendus on eriline mitmel põhjusel – see toimub Mustpeade maja eri saalides,  kohapealt saab laenutada keskaegse kostüümi või mõne detaili ning etenduse lõpus tantsida keskaegseid ringtantse. Kostüümi maksumus on maksimaalselt 5 eurot.

Indrek Hargla on oma romaanides kirjeldanud paljusid Tallinna vanalinna maju. Mustpeade maja on aga külastajatele avatud ja tulvil oma põnevat ajalugu. Indrek Hargla lühinäidend toob Mustpeade vennaskonna ajaloo ja meelsuse meie aega, inimeste keskele ja loob nii silla keskaja ning tänapäeva vahel. Näidendivorm annab võimaluse mõista eelkäijate elu ja sellesse üheks õhtuks ka ise sisse elada. Tegevus on žanrile sobivalt tempokas ja täis ootamatuid pöördeid.

Etenduses osalevad VAT-teatri näitlejad Tanel Saar, Meelis Põdersoo ja Katariina Ratasepp, lisaks ka Martin Kõiv, keskaja muusika ansambel Rondellus koosseisus Maria Staak (laul, rataslüüra), Anna-Liisa Eller (torupill, plokkflööt, psalteerium), Johanna-Mari Jaama (fiidel), Robert Staak (lauto, löökpillid) ja tantsijad. Etendusele kirjutas muusika helilooja Tõnis Kaumann, kes ise laulab ka keskaja muusika ansamblis.

“Viimane mustpea” on osalusdraama, kus näitlejad mängivad publiku keskel, mitte laval. Publik saab tunda end osana etendusest ja olla tegevuse keskpunktis, kuigi midagi otseselt ise tegema ei pea. Kuna publik istub hajusalt ruumis kui linnarahvas kunagi, näitlejad liiguvad nende vahel  ja nii näitlejad kui ka vaatajad on kostümeeritud, on põnev mõistatada, kes on näitleja, kes mitte.

Sellest aastast on etendustel ka inglise- ja venekeelsed subtiitrid.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.